Хоће ли Лет 3 због Евровизије морати да ублажи свој победнички наступ са "Доре"? "Није немогуће", каже Томислав Штенгл, ХТВ-ов уредник, шеф Доре и вођа хрватског евровизијског тима за Јутарњи.хр, и наставља:

- Евросонг, а поготово Би Би Си, имају јако строга правила. На својој сцени у мају у Ливерпулу, наглашено је, не желе ништа што би могло да повреди било чија осећања. Следом тога искључене су теме попут нечије вере, политичких или ратних порука. Уз то, Евровизија ове године у Енглеској, по њиховом времену, неће почињати у 21 сат, него у 20 сати, па ће први део спектакла тамо пратити и млађа старосна група. На њих Би Би Си посебно пази, па зато у телевизијском термину до 22 сата не приказују ништа што би било непримерено најмлађима. Због свега тога није немогуће да ћемо у сарадњи с нашим победницима, музичарима из Лета 3, наступ можда морати благо "козметички" да испегламо - говори Штенгл, који одговара и шта мисли који би то делови наступа у песми "Мама ШЧ!" могли да буду спорни за Би Би Си и ЕБУ (European Broadcasting Union).

- Не знам. Могу само да нагађам у овом тренутку, а више ћемо знати до 10. марта када ће се завршити састанци организатора и шефова евровизијских тимова. Можда им се неће допасти руже ушивене на задњицама костима Лета 3, а можда им се неће свидети ни део када током перформанса на бину излази глумац Жанил Татај Жак обучен у црну униформу која подсећа на мантију православног свештеника, с натписом "Њинле" и ракетама у руци...

Фото: Јутјуб принтскрин/HRT Dora

 

Текст песме већ је преведен, на "Маммy ШЧ!" која "kissed moron" није засад било никаквих примедби - каже Штенгл, који је, истакао да је задовољан због тога што ће Хрватску у Ливерпулу представљати Лет 3.

Не верује да ће као вођа евровизијске делегације имати икаквих проблема с неконвенцијалним Ријечанима.

- Знам Мрлета, Прљу и екипу дуги низ година, често смо сарађивали у програмима ХТВ-а. Они су првенствено уметници, музичари, али и велики професионалци. Буде ли потребе за икаквим изменама у њиховом евровизијском наступу, уверен сам да ћемо се с њима о томе брзо и лако договорити - верује шеф "Доре", која је својим избором победника ове године ужарила друштвене мреже као никад досад. Како у Хрватској тако и у региону и иностранству.

Wiwibloggs, утицајни евровизијски сајт, "гори", ломе се копља, супротстављају мишљења... Део коментатора и евровизијских фанова је задивљен.

Фото: Јутјуб принтскрин/HRT Dora

 

Они пишу: "Ово је најбоља ствар коју ће Евровизија видети у три минута такмичења" или "Ова песма може да уђе у финале! Треши је, оригинална, другачија, јединствена. "Мама ШЧ!" је све оно што представља Евровизију‘...

Други су згрожени.

- Стварно се надам да ће ЕБУ дисквалификовати ову песму. Не желим да видим да ико глуми Стаљина, Путина или Распућина или доноси идеју о нуклеарним бомбама на позорници Евровизије. Ова песма чини да се осећам крајње непријатно. Ово није антиратна песма, то је приказ двојице најстрашнијих европских диктатора из последња два века. Идеја да људи одаберу ову песму у име забаве је нечувена - сматра један од коментатора којем се "Мама ШЧ" не допада.

- Не желим да будем безобразан, али полуголи Хитлер је превише неприкладан за Евровизију… Песма говори о одласку у рат, током извођења неко вади дословно нуклеарке играчке и онда се све заискри... Што је, дођавола, то? - пита се други.

Члан бенда Дамир Продановић Прља је открио да ће се Лет 3 убудуће возити искључиво на трактору.

Фото: Јутјуб принтскрин/HRT Dora

 

- Трактор је наше ново превозно средство. На њему смо дошли на "Дору", на њему ћете нас сретати и убудуће. Што се "Доре" тиче, до ње нас је сигурно и мирно довезао наш пријатељ, члан карневалске групе Ловранска драга. Било је идеја да трактор по Опатији возимо Мрле и ја. Свакако, ја сам већ у пар наврата имао прилике да седнем за волан трактора: диван осећај! - истиче Прља, док његов колега Дамир Мартиновић Мрле додаје:

- И у Ливерпул ћемо на трактору. Посебном, електричном, еколошки прихватљивом. Наравно, пре тога ћемо увежбати вожњу на "супротној" страни - говори Мрле уз одобравање чланова своје групе коју осим њега и Прље чине још и Матеј Зец, Иван Бојчић и Дражен Баља, који су на прес конференцији захвалили публици на "доминантној" победи.

- Подршка нам пуно значи, требаће нам и на Евровизији, такмичању на ком се највише веселимо раскошном лајт шоуу. Иначе, нашу победу на Дори посвећујемо миру и љубави у свету - поручили су чланови Лета 3 које је победа, признали су, изненадила.

- Нисмо рачунали на ово. Сада смо стварно на*ебали. Песму нисмо наменски радили ни за "Дору" ни за Евросонг, него је ово део будуће ратне опере за коју је идеја настала након што су Мрле и Иванка Мазуркијевић у Сплиту у режији Паола Магеллија радили музику за представу ‘ЛизистРАТа‘.

"Мама ШЧ!" прва је песма настала у склопу тог пројекта, а на Дору смо је пријавили јер смо осетили да је то добра ствар. Пожелели смо да та добра антиратна песма ратне тематике дође до што ширег броја људи - кажу чланови Лета 3 који су победом на Дори остварили први нужни услов за успех на Евросонгу. Јер на тој манифестацији, за почетак, треба бити примећен. А Лет 3 и њихову "Маму ШЧ" приметили су дословно сви, пише Јутарњи.хр.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".