Порез на прозоре је првобитно наплаћиван у два дела.

Људи су морали да плаћају два шилинга годишње по кући ако су имали мање од 10 прозора, шест шилинга ако су имали између 10 и 20, и 10 шилинга за оне са више од 20 прозора.

У садашњим вредностима, два шилинга би вредело око 13,50 фунти.

Наравно, порези мењају понашање људи, па порез на прозоре није достигао очекиване суме, јер су многи на њега одговорили тако што су зазидали неке своје прозоре како би избегли плаћања.

Посетиоци Британије опчињено зуре у неке од наших старих кућа, примећујући да тамо где је очигледно некада био прозор, сада стоје цигле или малтер.

Понекад се такав прозор може видети у целим редовима кућа у низу у истој улици или кварту.

Такође, нове куће су грађене са што мање могуће мање прозора да би се избегао порез.

У Шкотској је порез на прозоре уведен након 1748. Кућа је морала имати најмање седам прозора, или кирију од најмање пет фунти да би била под порезом.

Неки грађани су 1780-их одлучили да, уместо да их зазидају - прозоре офарбају у црно, остављајући бели оквир. Овакви прозори су били познати као Питове слике, по имену тадашњег премијера, и још увек се могу видети у неким местима.

Порез на прозоре био је непопуларан, јер су га неки видели као порез на "светло и ваздух".

Порез је вишеструко повећаван, посебно током ратова са Француском, али је реформском администрацијом 1823. преполовљен, а потпуно је окончан 1851. након притиска народа.

(АdamSmith.com)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".