Ако сте икада покушали да грицкате орахе или бадеме који дуго стоје, вероватно сте приметили да им се променила текстура и укус. Постали су мекани, брашнасти, а уља су постала ужегла и имају укус на разређивач за боје. Како бисте то избегли, постоје савети како складиштити и чувати такве намирнице и омогућити им дуготрајну свежину, преноси Epicurious.com.

Могу ли се ораси покварити?

– Што је орашасти плод свежији, то је бољи укус. Што се тиче текстуре, губе хрскавост и постају мекши. Што се тиче боје, могли би мало да потамне, а укус постаје благ и брашнаст – каже Ахмад Qаис Џавид, генерални директор Зиба Фоодса који продаје орашасте плодове, сушено воће и друге грицкалице узгојене у Авганистану.

Орашасти плодови с већим уделом масти, попут ораха и пекан ораха, такође могу ужегнути након неколико месеци ако се чувају на превисокој температури. Ако приметите да су попримили осетно горак, киселкаст укус, вероватно су ушли у ову несрећну фазу. Чак и у печеним производима, када су орашасти плодови обогаћени с много шећера и масти, свежина је кључна. За Мају-Камил Брусо, ауторку Јустице оф тхе Пиес и власница истоимене пекаре у Чикагу, свежи пекан ораси кључан су састојак добре пите.

– Ако су орашасти плодови устајали, одмах ћете осетити мало ужегле горчине у пити, а то није добро – поручује Брусо.

Купујте свеже, цело, сирово и локално

Брусо каже да је орашасте плодове најбоље куповати локално и изравно с фарме, ако је икако могуће. Будући да се орашасти плодови беру у јесен, ако их купујете усред лета значи да добијате прошлогодишњи род који неће дуго трајати у остави. Ако купујете у самопослузи, врло је важно обратити пажњу на рок трајања.

Фото: Профимедиа

 

 

– Ораси су пољопривредни производ који има само једну сезону раста, па купујте од извора који је свестан сезоналности и често мења залихе. Ако је могуће, пробајте их пре куповине и купујте орашасте плодове целе и сирове. Сецкање или тостирање оставите за тренутак непосредно пре него што их поједете или искористите у посластицама како би били што хрскавији и орашастог укуса – објаснила је Кристин Сахади Велан, сувласница Сахади’са у Брооклyну и ауторка књиге Укуси сунца.

Како орашасте плодове дуже одржавати свежима?

Катрина Канеј, посластичарка која у Филаделфији продаје колаче с орасима и пецива с пистаћима и марципаном, препоручује да орашасте плодове држите на собној температури око највише три месеца и само ако су у добро означеној херметички затвореној посуди, заштићеној од светла и топлоте.

Фото: Профимедиа

 

 

– Ако то није случај, кад је могуће, орашасте плодове увек чувајте у замрзивачу – каже Канеј, а са том се препоруком слаже и Џавид.

– Идеалан начин за чување орашастих плодова је у вашем замрзивачу, од тренутка када их купите до годину дана или чак више – истиче Џавид.

Могу ли се искористити устајали орашасти плодови?

Иако су ораси можда на дну оставе већ неко време, то није увек нужно разлог да их баците. Канеј каже да уколико је само мало устајао, још може постати укусан састојак колача.

– Али ако су се орашасти плодови покварили или ужегли, што се може препознати по киселом или горком укусу, више нису добри за коришћење и треба их бацити – препоручила је Канеј.

Велан истиче да нема те количине шећера, маслаца ни времена проведеног у врућој рерни који ће спасити ужегле орашасте плодове.

– Ако га не бих јела сировог, од њега не бих могла направити ни добар колач – закључује Велан

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".