Сваког 14. фебруара иста прича. Једни само Светог Трифуна признају за "српског". Другима је Свети Валентин интересантан. Трећима је једино битно да се добро проведу. Највише профитирају трговци и угоститељи којима није много требало па да романтику споје са добрим вином и пронађу начин да на овај празник добро зараде. 

Ипак, о светитељима због којих је настала читава препирка, као и о томе како је дошло до тога да Дан заљубљених и празник вина "падну" у исти дан, већина заправо мало зна.

У 14. фебруар, “згурала” су се два светитеља - један који код Срба има веома дугу традицију и поштује се вековима и други, новији који је посредством медија постао глобални феномен и ван хришћанских земаља.

Фото: Профимедиа

 

Може ли Свети Трифун да се заљуби, а Свети Валентин да се напије?

Прво, реч је о два потуно различита свеца које поштују и православна и католичка црква!

Свети Трифун као заштитник виноградара и винара, никако не може бити замена за Светог Валентина, као ни обрнуто. Католичка црква прославља Светог Трифуна, али 10. новембра.

Са друге стране, православна црква Светог Валентина сећа се 12. августа. Ипак, тада на Дан заљубљених нико ни не помисли, зато што је Валентиново 14. фебруара постало глобалан феномен.

Свети Трифун је живео у 3. веку нове ере у Малој Азији. Легенда каже да је имао чудотворни дар лечења и да је њиме успео да "од злог духа" излечи ћерку римског цара Гордија. Богате царске дарове разделио је сиромашнима и до краја живота живео као скромни чувар гусака. У време великог прогона одбио је да се одрекне Христа због чега је убијен 250. године 14. фебруара.

Негде у то време живео је и Свети Валентин. Он је живот посветио тајном венчавању војника, којима је било забрањено заснивање породице, са њиховим изабраницама. Због ове помоћи заљубљеним паровима, Валентину је 269. године одсечена глава.

Легенда каже да је, пре смрти, Валентин послао опроштајно писмо слепој тамничаревој ћерки за доброту коју му је показала док је био у тамници. Девојка је када је примила писмо прогледала.  И тако су мушкарци својим драганама почели да шаљу поруке, а љубав је добила свој званични дан.

Фото: Профимедиа

 

Свети Валентин је постао покровитељ заљубљених у 14. веку и то прво у Енглеској и Француској. Постоје мишљења да је дан овог светитеља заправо заменио култ богиње Јуноне, која је слављена истог дана и била у старом Риму заштитница породице и брака, због чега се тада женама поклањало цвеће.

Са друге стране, Свети Трифун се вековима слави на просторима Србије. Записи о овоме проналазе се још у 16. веку. Њега славе многи еснафи, а у првом реду гостионичари и виноградари јер је реч о "заштитнику вина и винове лозе". Кажу, добре кафеџије тог дана бесплатно точе вино гостима.

Постоји веровање, да ће година бити родна ако на Трифундан пада снег или киша. Ако је време лепо, чека нас сушна година. После овог дана зима полако почиње да попушта - то Св. Трифун на свој празник пободе у земљу угарак и снег почне да се топи.

И шта славити?

Захваљујући Холивуду и добром маркетингу, Дан заљубљених постао је глобални феномен, а поклањање бомбоњера, срца и других пригодних поклона вољеној особи временом је захватило и Србију.

Ипак, има и оних који још увек за празник "признају" само Светог Трифуна.

У коју год групу да спадате, имамо савет за вас - Загрлите неког кога волите. Отворите боцу неког доброг вина. И уживајте у животу!

(Историјски забавник)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".