- Цело лето је прошло мимо нас, и уместо да уђемо у јесен мирне главе ми смо ушли са истим процентом вакцинисаних колико смо имали крајем пролећа, и зато све ово овако изгледа. Ништа се није променило у главама тих људи. Они који су веровали будалаштинама а њих је мали проценат, и на њих је могло да се утиче да је се разговарало - каже др Шеклер.

Он каже да се не плаши за своју безбедност а претње које добија осим ако нису псовке објављује јавно.

- Ја то објавим на мом налогу али ме Фејзбук блокира. Зато што ширим говор мржње кажу - објашњава др Шеклер.

Упитан да ли вести о одобравању вакциниције деце и да ли то може да изазове бес код антиваксерских група, он је истакао да је за те људе "вакцинација против беснила".

- За њих би била вакцинација против беснила, јер су бесни. Могу да бесне, али не нападају физички, јер нико њих не напада физички. Ове бомбонице који прете и којима су пуна уста крви, насиља, да видите какве су цица маце када се разболе. Они се боје боце - казао је он и осврнуо се на то како су кинеске власти затвориле град од неколико милиона људи због 39 заражених.

Када је реч о одобреној вакцинации за децу од 5 до 11 година др Шеклер каже да је то добра вест и напомиње да има информација да ће кинеска вакцина бити регистрована и за старију децу од три године.

- Кинези то већ раде, користе само кинеску вакцину. Кад се у једној регији појави као што је сада 39 заражених они затворе цео град и истестирају 12 милиона људи - каже др Шеклер.

Ковид пропуснице које су на снази од суботе др Шеклер коментарише да на почетку није схватио да је то од 22 часа. Како каже да није могао да замисли да је неко могао да да такав предлог.

- То је тотално сулуд, немогућ предлог, неефикасан за реализацију и мислим да ништа неће да се осети на основу тог предлога. И то неће да се осети недељама унапред јер је то сувише кратко - каже он.

Он објашњава да је реакција локала да затворе у 22 али да ће да им буде гужва од 20 до 22 као никада до сад.

Како каже од како су уведене ковид пропуснице имао је људе који раде у угостителљству, који су се распитивали коју да приме и када и да су били млади и неинформисани али каже неки већи млађих да је се јавио каже није приметио и каже не верује у то.

Др Миланко Шеклер каже да би ковид пропуснице имале ефекта једино да важе 24 сата.

- То је једино смислено. То је минимум минимума. Али то је требало од јуна, јул, кад није кружио вирус кад смо имали само по пар стотина заражених, када није била велика трансмисија вируса. Тада је требало донети ту одлуку да би људи могли да излазе цело лето, да иду у кафиће да излазе свуда нормално - каже он.

А не сада каже када имамо 8000 новозаражених, јер је мера ова мера требала да доведе да се никада не пређе пар хиљада заражених.

Могућ прелазак на онлајн наставу Др Шеклер коментарише да не би било толико болесне деце да је се више људи вакцинисало.

- Не би имала та деца где да се заразе у породици па да иду да заражавају другу децу - каже др Шеклер.

Он објашњава да је његов став да не треба притискати децу да се вакцинишу а да се зна да родитељи те деце нису вакцинисани. Како каже ниједан родитељ који се није вакцинисао неће вакцинисати ни дете, то је сигурно.

- Моја логика је да стимулишемо одрасле да се вакцинишу па да тако заштитимо децу а не обрнуто - објашњава др Шеклер.

С обзиром да креће сезона грипа др Шеклер каже да ако се људи штите од короне тако што носе маску, они самим тим спречавају и да грип пређе на њих са неког другог.

- Тачно је да се сада очекује велики талас грипа. И Европа очекује овај талас јер су у потпуности вакцинисали око 85 посто популације па су потпуно укинули све мере које су постојале. И сада ће грип кога није било две године на велика врата да се врати - објашњава он.

Он каже пошто нико није имао грип годину и по сада се очекује јачи удар грипа. Тако да он препоручује да сви који имају хроничне проблеме или раде са великим бројем људи треба да се викцинишу против грипа.

(пинк.рс)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".