Вирусолог Миланко Шеклер је оценио у јутарњем програму РТС-а да је одавно био за ковид пропуснице, али не на овај начин и не са временским ограничењем.

''Ја разумем да је онај ко је доносио ову меру имао логику да ће то постепено да уради, да не буде нагло, али по мом мишљењу ковид пропуснице су свуда увођене комплетно, што значи и да у 10 сати пре подне и у 22 сата морате да имате ковид пропусницу, морате да испуњавате одређене услове да бисте се налазили у неком објекту где вам није велика нужда и обавеза да будете. По мом мишљењу, ово ограничење од 22 сата знатно редукује моју процену, па и оног ко је донео ту одлуку шта ће се десити - рекао је др Шеклер за РТС и напоменуо да су многи локали одлучили да раде до 22 сата "да не би после неког доводили у неугодну ситуацију да га терају напоље'', оценио је вирусолог.

Додао је да је обавезна ковид пропусница најефективнија уколико би важила 24 сата и за све јавне скупове.

''Да сам се ја питао, то би важило за све јавне скупове и 24 сата на свим местима, од спортског објекта, музеја, угоститељског објекта. Видим да су само угоститељски објекти и само од 22 сата. Како ћете неког ко је био у објекту од 18 до 22 сата и није вакцинисан и ви сте га толерисали да ту седи четири сата и дише исти ваздух са људима и да се са њима грли и пије, после 22 сата да истерате напоље јер ће неког да зарази. Ја знам да неки мисле да је већа гужва после 22 сата, али без обзира на гужву, мислим да временско ограничење овог типа није требало да буде уведено'', објашњава Шеклер.

Вирусолог се осврнуо и на велики број заражених малишана и да је то било очекивано, али и да је олакшавајућа околност што су симптоми код деце знатно блажи.

''Ово са школама је било очекивано и делта лакше заражава децу. Хвала драгом Богу јер су много блажи симптоми код деце, али зато лако преносе болест на старије. Драго ми је што је држава одлучила да помери вакцинацију на пет месеци за све вакцине сем ''Синофарма'', а за ''Синофарм'' сам чуо да ће моћи после четири месеца. То је битно да ако сте при крају имунитета, а удахнете велику количину вируса у ризику сте. Овако ћемо на минималну меру свести заражавање вакцинисаних'', напомиње Шеклер.