Свештенство и часници Црквено-школске општине истичу да је ова божанствена служба прва која ће после седам година бити служена у њујоршком храму Светог Саве.

- Поносни смо што ће недељна служба бити круна кратког патријарховог боравка у Сједињеним Америчким Државама. Дани које је духовни предводник свих православних Срба провео са нама прави су Божји благослов и подстицај како за убрзање радова на обнови храма, али још више за обнову духовног живота и саборног духа српске заједнице у Њујорку - објавлено је на сајту СПЦ.

Обнова цркве Светог Саве у Њујорку, изгореле у великом пожару на Ускрс 2016. године, траје и даље. Званично, како је саопштено након истраге, пожар није подметнут, већ је окарактерисан као несрећан случај, након што су се запалиле свеће.

Фото: З. Кнежевић

 

Српски храм на Менхтену, изграђен је у готском стилу пре скоро 170 година, а у власништву Српске православне цркве је од 1943. године. Храм је откупљен од Епископалне њујоршке цркве. Управо у овој цркви је 1943. године одржан последњи опроштај од великог научника Николе Тесле.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".