Sveštenstvo i časnici Crkveno-školske opštine ističu da je ova božanstvena služba prva koja će posle sedam godina biti služena u njujorškom hramu Svetog Save.

- Ponosni smo što će nedeljna služba biti kruna kratkog patrijarhovog boravka u Sjedinjenim Američkim Državama. Dani koje je duhovni predvodnik svih pravoslavnih Srba proveo sa nama pravi su Božji blagoslov i podsticaj kako za ubrzanje radova na obnovi hrama, ali još više za obnovu duhovnog života i sabornog duha srpske zajednice u NJujorku - objavleno je na sajtu SPC.

Obnova crkve Svetog Save u NJujorku, izgorele u velikom požaru na Uskrs 2016. godine, traje i dalje. Zvanično, kako je saopšteno nakon istrage, požar nije podmetnut, već je okarakterisan kao nesrećan slučaj, nakon što su se zapalile sveće.

Foto: Z. Knežević

 

Srpski hram na Menhtenu, izgrađen je u gotskom stilu pre skoro 170 godina, a u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve je od 1943. godine. Hram je otkupljen od Episkopalne njujorške crkve. Upravo u ovoj crkvi je 1943. godine održan poslednji oproštaj od velikog naučnika Nikole Tesle.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".