После скоро 100 година београдски Зоо врт се премешта на језеро Ада Циганлија, како би Калемегдан могао да буде заштићен УНЕСКО листом културне баштине, изјавио је данас градоначелник Београда Александар Шапић приликом представљања будућег плана зоо врта.

- Због услова у којима се животиње налазе а и због нашег највећег културног добра Калемегдана које није заштићен УНЕСКО листом одлучили смо да је Ада Safari прави избор - изјавио је Шапић и подсетио да је било сличних предлога и до сада.

Казао је како је бивши директор Вук Бојовић желео да се Зоо врт премести на Велико ратно острво што није било могуће због честих поплава, као и да је један од планова био да се Зоо врт пресели негде на градску периферију, од чега су одустали.

Шапић је додао и да се дугогодишња идеја да се Зоо врт пресели из центра града нашла се и у Генералном урбанистичком плану до 2041. године, а који је представљен јавности лета прошле године.

Како тврде из Урбанистичког завода Београда, површина од седам хектара, где се сада налази Зоо врт, јесте неусловна за животиње, па је идеја да се ово здање пребаци на периферију града.

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

 

- Сматрамо да зоо врт треба да буде део градске целине да би био близу људи који ће да га посећују и због комфора животиња, Ада Safari је очигледно решење где ће животиње бити у природи, поред реке у зеленилу у тишини, али и практично у центру града - оценио је градоначелник.

- Било је предлога раније. Чак је и Вук Бојовић имао идеју о измештању на Ратно острво, али се испоставило да то није било изводљиво због честих поплава на острву. Био је предлог за Крњачу и Сурчин. Периферија није добар предлог. Јавља се проблем, како наћи у урбном делу града место где ће се животиње осећати сигурно. Размишљали смо и причали: Да Зоо врт не буде далеко од града, да задржи средину из које су дошле, а то је природа. Најбоље место је Ада Safari - саопштио је Шапић на прес конференцији која се одржава управо овде, на будућој локацији београдског зоолошког врта.

Говорећи о оближњем насељу Партизан, које ће морати да сруше ради изградње Зоо врта, у којем живи око 270 породица, Шапић је изјавио да су преговори о одговарајућој стамбеној компензацији већ започети, као и да се разматра где ће бити изграђени станови за оне који ће бити пресељени "Нико неће остати без крова над главом", обећао је Шапић.

Додао је да ће на једној од следећих скупштина разговарати о реализацији пешачког моста од Аде до Новог Београда "Искористићемо део плана који је усвојен пре више од 10 година, покушаћемо да једну од траса Савске жичаре која је требало да повезује Нови Београд са Кошутњаком, саградимо до Аде", рекао је градоначелник и додао да ће на тај начин повезати два дела града.

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

 

Током обиласка Аде Циганлије, градоначелник је изразио наду да ће пројекат пресељења зоо врта бити готов у наредне две до три године.

Зоолошки врт у Београду отворен је 12. јула 1936. године испод тврђаве, на Калемегдану, под покровитељством тадашњег градоначелника Владе Илића. Неколико пута је прошириван, али је после девастације у Другом светском рату сведен на око седам хектара.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".