Републички фонд ПИО издвојио је 593,7 милиона динара за бесплатну рехабилитацију пензионера у српским бањама у 2023. години, а оглас за подношења пријава биће ускоро расписан!

Услови конкурисања нису мењани у односу на претходну годину, тако да право на бесплатну рехабилитацију о трошку Фонда у трајању од 10 дана у току календарске године имају корисници чија пензија не прелази износ просечне, који немају друга лична примања и који нису користили ово право у претходне три године.

Како је саопштио Фонд ПИО, просечна пензија у јануру ове године износиће 37.825 динара, а примања до просечног износа, барем када је о последњим доступним подацима из новембра реч, имало је 977.527 пензионера из свих категорија.

Наиме, Управни одбор Републичког фонда ПИО је на седници одржаној 31. јануара донео одлуку о трошковима рехабилитације корисника пензија и цени смештаја пратиоца.

Финансијским планом РФ ПИО за 2023. годину, на име друштвеног стандарда корисника пензија планирана су средства у износу од 698,4 милиона динара, што је за 7,5 одсто више у односу на претходну годину.

- У складу са Правилником о друштвеном стандарду корисника пензија РФ ПИО, за финансирање трошкова рехабилитације корисника пензија у здравствено-стационарним установама и бањско-климатским лечилиштима издвајају се средства у висини од 85 одсто од укупних средстава намењених за друштвени стандард пензионера, што ове године износи 593,7 милиона динара - објављено је на сајту Фонда ПИО.

ИСКОРИСТИЛИ ПРАВО

У 2022. се бесплатно бањало 16.800 пензионера

Прошле године је о трошку РФЗО у бањама боравило 16.800 пензионера који су имали пензију испод 30.978 динара, што је било просек за јануар 2022.

Највеће интересовање је, као и претходних, било за Врњачку Бању а затим за Рибарску бању, бању Ковиљачу, "Термал" у Врднику, бању Кањижу и бању Јунаковић у Апатину.

Објашњавају да се преосталих 15 процената од укупног износа, односно 104,76 милиона динара, издваја за остала два вида друштвеног стандарда, односно за финансирање културних и спортско-рекреативних манифестација, чији је циљ подстицање интеграције старијих лица у друштво, и солидарне помоћи корисницима пензија у пакетима са основним животним намирницама и средствима за хигијену, као и друге врсте помоћи, у циљу унапређења стандарда корисника пензија.

- Сходно донетој одлуци, Фонд ПИО ће ускоро расписати оглас за подношење пријава за упућивање на бесплатну рехабилитацију у 2023. години - наведено је на сајту.

Иначе, права која су корисници имали до сада и критеријуми за њихово остваривање остали су непромењени.

- У складу са одредбама Правилника о друштвеном стандарду корисника пензија право на бесплатну рехабилитацију о трошку Фонда у трајању од 10 дана у току календарске године имају корисници чија пензија не прелази износ просечне, који немају друга лична примања и који нису користили ово право почевши од упућивања на рехабилитацију по огласу из 2020. године - прецизирали су из Фонда ПИО за портал Бизнис.рс.

ЈАНУАРСКЕ ПОВИШИЦЕ

Просечна пензија скочила на 37.825

Према подацима Фонда ПИО, просечна новембарска пензија, након ванредног увећања од 9 одсто, износила је 33.742 динара, и примило ју је 977.527 пензионера из свих категорија. Након јануарског повећања од 12,1 одсто просечна пензија износиће 37.825 динара.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".