Иначе, ових дана у Србији се дешавају две необичне, природне метеоролошке појаве. Реч је о крупи и пљуску снега.

Како настају, где се појављују и која је уопште разлика између такозваних зрна крупе и снега, каже за Курир меторолог РХМЗ Слободан Совиљ.

- Која је разлика од зрна крупе и снега, где и како настају? - упитан је метеоролог, који је појаснио ову разлику, као и шта претходи овим дешавањима, која следе у Србији.

- Зрна крупе представљају ледене куглице беле боје, најчешће су непрозирне, и оне се стварају када се у облацима, на ниским температурама на нула степени постоји довољно течне воде - представио је Совиљ.

Он је појаснио узрок ових дешавања кроз пандан змиским облацима:

Фото: Профимедиа

 

- То се дешава у посебном типу облака, то су такозвани конвективни облаци, када је атмосфера нестабилна. Практично, пандан овим облацима, су они летњи облаци који условљавају пљускове праћене грмљавином, међутим у зимским месецима, они нису толико снажни и зато трају краће, у интервалу од неколико минута - рекао је, упоређујући их са летњим кишама које трају много дуже.

Киша и снег, који су најављени за вечерас, како је рекао Совиљ, долазе нам, због продора хладног ваздуха.

- Продор хладног ваздуха, који очекујемо вечерас, биће веома снажан, у нижим пределима, најпре ће почети да пада киша, а у брдско-планинским деловима снег, међутим, у току ноћи и сутра ујутру, киша ће прећи у снег и у нижим деловима централне и јужне Србије - рекао је саговорник.

Он је указао у којим деловима Србије ће бити највише падавина.

Фото: Танјуг/АП

 

- Највише падавина биће у крајевима јужно од Саве и Дунава, нарочито на планинама где очекујемо да, на већим висинама, максималана висина снежног покривача пређе један метар! Истовремено ће дувати јак и олујни северозападни ветар, који ће стварати снежне наносе, тако да је препорука свима да, овог викенда, не крећу на пут ка планинским центрима - казао је.

Поред падавина он је навео и у којим пределима ће бити снажни налети олујних ветрова.

- Још једна важна инфомрација је да ће олујни ветар бити најјачи на северу Бачке и Баната, дакле, на северу Војоводине, удари ветрова ће тамо достизати 25 м/с, односно 85 км/х! У осталим деловима Војводине и планинским пределима брзина ветра биће око 70 км/х! То је веома снажно да изазове проблеме овог викенда! - упозорио је.

Фото: Профимедиа

 

Како је рекао, улазимо у најхладније делове ове зиме од понедељка.

- Ово је најхладнији део зиме, од понедељка, очекују нас температуре од минус десет до минус пет степени целзијуса, што је у домену умерених мразова. Максималне вредности биће од минус два до плус два степена, што значи да ће локално бити ледених дана, односно да максимална температура неће прелазити плус два степена! - предочио је Совиљ, нагласивши да су хладни дани пред нама.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".