Posle skoro 100 godina beogradski Zoo vrt se premešta na jezero Ada Ciganlija, kako bi Kalemegdan mogao da bude zaštićen UNESKO listom kulturne baštine, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić prilikom predstavljanja budućeg plana zoo vrta.

- Zbog uslova u kojima se životinje nalaze a i zbog našeg najvećeg kulturnog dobra Kalemegdana koje nije zaštićen UNESKO listom odlučili smo da je Ada Safari pravi izbor - izjavio je Šapić i podsetio da je bilo sličnih predloga i do sada.

Kazao je kako je bivši direktor Vuk Bojović želeo da se Zoo vrt premesti na Veliko ratno ostrvo što nije bilo moguće zbog čestih poplava, kao i da je jedan od planova bio da se Zoo vrt preseli negde na gradsku periferiju, od čega su odustali.

Šapić je dodao i da se dugogodišnja ideja da se Zoo vrt preseli iz centra grada našla se i u Generalnom urbanističkom planu do 2041. godine, a koji je predstavljen javnosti leta prošle godine.

Kako tvrde iz Urbanističkog zavoda Beograda, površina od sedam hektara, gde se sada nalazi Zoo vrt, jeste neuslovna za životinje, pa je ideja da se ovo zdanje prebaci na periferiju grada.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

- Smatramo da zoo vrt treba da bude deo gradske celine da bi bio blizu ljudi koji će da ga posećuju i zbog komfora životinja, Ada Safari je očigledno rešenje gde će životinje biti u prirodi, pored reke u zelenilu u tišini, ali i praktično u centru grada - ocenio je gradonačelnik.

- Bilo je predloga ranije. Čak je i Vuk Bojović imao ideju o izmeštanju na Ratno ostrvo, ali se ispostavilo da to nije bilo izvodljivo zbog čestih poplava na ostrvu. Bio je predlog za Krnjaču i Surčin. Periferija nije dobar predlog. Javlja se problem, kako naći u urbnom delu grada mesto gde će se životinje osećati sigurno. Razmišljali smo i pričali: Da Zoo vrt ne bude daleko od grada, da zadrži sredinu iz koje su došle, a to je priroda. Najbolje mesto je Ada Safari - saopštio je Šapić na pres konferenciji koja se održava upravo ovde, na budućoj lokaciji beogradskog zoološkog vrta.

Govoreći o obližnjem naselju Partizan, koje će morati da sruše radi izgradnje Zoo vrta, u kojem živi oko 270 porodica, Šapić je izjavio da su pregovori o odgovarajućoj stambenoj kompenzaciji već započeti, kao i da se razmatra gde će biti izgrađeni stanovi za one koji će biti preseljeni "Niko neće ostati bez krova nad glavom", obećao je Šapić.

Dodao je da će na jednoj od sledećih skupština razgovarati o realizaciji pešačkog mosta od Ade do Novog Beograda "Iskoristićemo deo plana koji je usvojen pre više od 10 godina, pokušaćemo da jednu od trasa Savske žičare koja je trebalo da povezuje Novi Beograd sa Košutnjakom, sagradimo do Ade", rekao je gradonačelnik i dodao da će na taj način povezati dva dela grada.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

Tokom obilaska Ade Ciganlije, gradonačelnik je izrazio nadu da će projekat preseljenja zoo vrta biti gotov u naredne dve do tri godine.

Zoološki vrt u Beogradu otvoren je 12. jula 1936. godine ispod tvrđave, na Kalemegdanu, pod pokroviteljstvom tadašnjeg gradonačelnika Vlade Ilića. Nekoliko puta je proširivan, ali je posle devastacije u Drugom svetskom ratu sveden na oko sedam hektara.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".