Више од десет хиљада километара оскудним транспортним средствима, на путу на коме вребају невоље од болести, разбојника, гусара, војске и других отежавајућих околности, Светог Саву водиле су искрене мисли, да помогне људима, да их просветли, да их излечи, да их научи.

Ходајући овим просторима многа места од тада више нису иста, а вода је потекла и на необичним местима где је до тада није било. Једно такво место је Савинац у општини Горњи Милановац, које је по предању посетио Свети Сава.

Црква у центру села поред које протиче река Дичина је нешто због чега су Милановчани посебно поносни, као и због чињенице да је на ово место крочила света нога.

Фото: принтскрин Јутјуб/Дарко Зикић

 

 

- Претпоставка је да је Свети Сава препавши реку Дичину био задивљен лепотом краја. Све се дешавало на Богојављање почетком 13. века. Свети Сава се приликом преласка реке штапом ослонио на један камен. Ту је настала рупа у облику ћупа из којег је потекла лековита вода - прича Александар Марушић, директор Музеја рудничко-таковског краја.

 

Фото: принтскрин Јутјуб/Дарко Зикић

 

 

По једном предању, у знак захвалности, овде је Милош Обреновић подигао цркву баш на овом месту.

- Та претпоставка каже да је након сабора у Такову и припремања мање јединице на брдо Љубић током ослобађања Чачка, Милош је пристао да се одмори и рекао да је био бољешљив. Додао је да ако му лековита вода помогне и ако исход битке с Турцима буде повољан да ће подићи богомољу - истиче Марушић.

Река Дичина управо због ове приче је више од обичне воде, о чему сведоче и мештани.

- Док смо ишли у школу, пили смо воду из Дичине. Данас на ово место долазе туристи због Савине воде која је добра за очнии вид - причају мештани.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".