Најтежи злочини у Америци не долазе увек пред пороту, јер се случај често окончава споразумом тужилаштва и оптуженог о признању кривице. Такав споразум је у САД могућ и за веома тешка кривична дела, као што је убиство Ане Волш. Чини се да њен супруг Брајан неће признати злочин како би добио мању казну од доживотне, а то би било могуће уколико исприча како је извршио убиство и шта је урадио са телом.

На првом саслушању негирао је кривицу, а адвокатица која га заступа изјавила је да ће доказати пред судом да Волш није крив. Терет доказивања је на тужилаштву, које треба да увери пороту, на основу доказа, да је оптужени извршио злочин. Велики број доказа је већ прикупљен и истражне радње се настављају, а очекује се да ће и одбрана извести сведоке и предложити доказе како би парирала тужилаштву. Иако тело Ане Волш није пронађено, а тело и обдукциони налаз су важни докази, др Милан Шкулић, професор кривичног процесног права на Правном факултету у Београду, каже да се кривица може доказати и на основу других доказа, а сваки биолошки траг жртве и убице имају огроман значај.

Ако нема тела, докази су кључни

- У историји америчког правосуђа постоји читав низ осуђујућих пресуда у случајевима када није пронађено тело жртве, почев чак од првих деценија постојања САД као независне државе, када су доказне методе, у научном смислу, биле веома лимитиране, па све до модерних времена када у рутинске доказне методе спадају ДНК анализа, биометријски докази, хемијска анализа прашине и блата, трасолошка анализа микротрагова, коришћење временско-просторне анализе положаја окривљеног и потенцијалне жртве на темељу положаја њихових мобилних телефона. Данас су мобилни телефони један од кључних смерница у истрагама и доказа на суђењима - објашњава др Шкулић.

Фото: Принтскрин Јутјуб, Инстаграм/anawalshe, Профимедиа

 

 

Кретање Брајана Волша у данима после нестанка Ане Волш реконструисано је управо на основу његовог мобилног телефона, а захваљујући томе пронађени су и значајни трагови. Волшово прво појављивање пред бостонским судом и изношење доказа оптужбе привукло је пажњу великог броја новинара, а очекује се да ће интересовање за суђење пред поротом бити још веће. Главно суђење могло би да почне тек за неколико месеци, јер се кривични поступак у САД одвија у више фаза.

Кривчни поступак у више фаза

- Прва фаза је истрага, у којој доминира полиција, следи оптужење, а затим иницијално извођење окривљеног пред судију, ради упознавања са основним правима и оптужбама које му се стављају на терет, евентуалног обезбеђивања јавног браниоца, те доношења одлуке о притварању окривљеног или пуштању на слободу са или без јемства", наводи др Шкулић.

У наредној фази следи упознавање са доказним материјалом и припремање за суђење. После тога може доћи до преговарања о кривици и признања на основу споразума.

Ако окривљени не призна кривицу, онда следи прелиминарни поступак пред судом, када тужилац мора да докаже постојање довољно чињеница из којих произлази разумна сумња да је окривљени учинио кривично дело, уз давање права одбрани да опонира тужбеним наводима, што коначно резултира одлуком судије, који ће заказати суђење или обуставити поступак.

Фото: Јутјуб принтскрин/NewsNation, Инстаграм принтскрин/anawalshe

 

 

Ако се суђење закаже, следи фаза одлучивања о претходним питањима, а тек после тога главно суђење, које почиње селекцијом поротника и формирањем пороте од 12 чланова. Тада тужилац износи оптужбу, на коју одговарају окривљени и бранилац.

- Извођење доказа је стриктно страначки организовано, што је посебно типично када је реч о основном и унакрсном испитивању сведока. После тога следи давање завршне речи странака, а затим коначно одлучивање пороте и саопштавање одлуке о постојању или непостојању кривице - каже др Шкулић.

Ако је осуђени оглашен кривим, суд изриче казну. Жалба је могућа само против осуђујуће пресуде.

Порота доноси одлуку

- Одлуку о томе да ли је оптужени крив или није, односно да ли је тужилац успео или није успео у доказивању доноси порота која је састављена од обичних грађана. Порота представља врсту суда, који одлучује о кривици. Када одлучи да окривљени није крив, онда судија не доноси никакву одлуку. Улога судије професионалца на суђењу је да води рачуна о поштовању правила поступка, али он сам не учествује у извођењу доказа - објашњава др Шкулић.

Поротно суђење је шестим амандманом на Устав САД утврђено као право грађана који су учинили кривично дело, а они могу да се одрекну овог уставног права ако одлуче да признају кривицу и постигну споразум са тужилаштвом. Професор наглашава да су нагодбе са тужилаштвом толико честе у америчкој пракси да се поротно суђење своди на изузетак.

- Порота има улогу истраживача чињеница, у смислу да одлучује стриктно о чињеничном питању које се тиче кривице. Уколико порота одлучи да је оптужени крив, то би значило да је тужилац успео са оптужбом, а да је одбрана поражена, и обрнуто - ако порота одлучи да није крив, онда је одбрана постигла успех, а оптужба је поражена - наводи др Шкулић.

Фото: Инстаграм/принтскрин

 

 

Чланови пороте нису стални већ се бирају за сваки конкретан случај и то из редова обичних грађана, пред којима ће бити изведен "двобој" у виду напада тужиоца и одбране адвоката. Изводиће сведоке и постављати им питања, неке ће и унакрсно испитивати, а предочиће и друге доказе. Улога судије је само да води рачуна о процесним правилима и законитости доказа.

Грађанска дужност

У САД је дужност сваког грађанина да постане поротник уколико га "држава позове". Нико не може да одбије такву понуду без оправданог разлога, у противном биће новчано кажњен. Поротници се обично бирају на основу рутинских евиденција грађана, као што су списак бирача или списак возача на одређеном подручју. Селекција у првом кругу може да обухвати и више стотина грађана, а тужиоцу и одбрани се омогућава да се упознају са списком и могу неке од кандидата да оцене као непожељне, ако сматрају да ће из неког разлога бити пристрасни. На крају се бира 12 чланова пороте који пред судијом полажу заклетву да ће непристрасно донети одлуку.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".