Вера је за само 25 година живота успела да слуди четири јаке обавештајне службе, а у првој епизоди могли смо видети како млада Лесковчанка долази у Београд, са амбицијом да се бави новинарством, али се њена каријера одвија другачије него што је замишљала.

Примљена је да ради у контраобавештајно одељење Краљевске југословенске војске, где је школована за обавештајни рад. Уочи Другог светског рата, Веру Пешић прихватају обавештајне службе Немачке, Велике Британије и Француске. Као четвороструки агент почела је претежно да ради за Генералштаб и Шесто одељење Управе безбедности Немачке. Тако је започела каријеру једног од најбољих шпијуна, које је Србија имала.

Фото: РТС принтскрин

 

У свет шпијунаже увео ју је официр Генералштаба Југословенске краљеве војске Славко Радовић, кога у серији упечатљиво глуми Александар Срећковић Кубура. 

- Открио је пешадијски мајор Славко Радовић који је трагао за младим и паметним људима. Представио је Веру пуковнику Драгољубу Стојановићу, који јој је објаснио да ће на предлог мајора Радовића и адвоката Трипка Жугића бити примљена као службеник у Контраобавештајном одељењу Генералштаба. У почетку је обављала опште административне послове и трудила се да за плату од 2.000 динара, којом је била веома задовољна, покаже ревност, ажурност и прецизност, што се од ње и очекивало. Када је у кабинету мајора Радовића упознала генерала Љубомира Новаковића, по мајци племенског рођака, до ње почињу да стижу и подаци о строго поверљивим пословима, па је почела да залази и у друга одељења Генералштаба, упознајући лагано читаву структуру сложене организације - описао је својевремено Верино увођење у војну агентуру биограф Никола П. Илић у разговору за "Новости".

Фото: Архива Новости

 

Пуковнику Стојановићу је била потребна жена обавештајац, способна да препозна стране шпијуне и да се самостално сналази у контакту са њима.

- Мајор Славко Радовић позвао је Веру у свој кабинет и из челичне касе узео укоричени "Елаборат о контраобавештајном раду", у којем су били описани многобројни примери откривених страних обавештајаца у Краљевини Југославији. "Госпођице Вера, овај материјал ћеш овде читати. Никакве белешке немој писати, нити са било ким немој да коментаришеш оно што прочиташ. Потруди се само да запамтиш примере рада страних шпијуна и како су откривени. Садржина материјала је строго поверљива и зато ћеш га за време одмора или излазака из кабинета мени враћати и поново узимати. Запамти, таква су правила службе." Имала је тек 19 година.

Фото: Јутјуб принтскрин/Art Vista

 

- Обавештајац мора да буде врстан купац, а никакав продавац. То значи да ствара квалитетну агентурну мрежу на правом месту, одакле ће благовремено да открива непријатељски рад, прати га и спречава, да штити државно уређење Краљевине Југославије - често ју је упозоравао искусни мајор Радовић.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".