Vera je za samo 25 godina života uspela da sludi četiri jake obaveštajne službe, a u prvoj epizodi mogli smo videti kako mlada Leskovčanka dolazi u Beograd, sa ambicijom da se bavi novinarstvom, ali se njena karijera odvija drugačije nego što je zamišljala.

Primljena je da radi u kontraobaveštajno odeljenje Kraljevske jugoslovenske vojske, gde je školovana za obaveštajni rad. Uoči Drugog svetskog rata, Veru Pešić prihvataju obaveštajne službe Nemačke, Velike Britanije i Francuske. Kao četvorostruki agent počela je pretežno da radi za Generalštab i Šesto odeljenje Uprave bezbednosti Nemačke. Tako je započela karijeru jednog od najboljih špijuna, koje je Srbija imala.

Foto: RTS printskrin

 

U svet špijunaže uveo ju je oficir Generalštaba Jugoslovenske kraljeve vojske Slavko Radović, koga u seriji upečatljivo glumi Aleksandar Srećković Kubura. 

- Otkrio je pešadijski major Slavko Radović koji je tragao za mladim i pametnim ljudima. Predstavio je Veru pukovniku Dragoljubu Stojanoviću, koji joj je objasnio da će na predlog majora Radovića i advokata Tripka Žugića biti primljena kao službenik u Kontraobaveštajnom odeljenju Generalštaba. U početku je obavljala opšte administrativne poslove i trudila se da za platu od 2.000 dinara, kojom je bila veoma zadovoljna, pokaže revnost, ažurnost i preciznost, što se od nje i očekivalo. Kada je u kabinetu majora Radovića upoznala generala LJubomira Novakovića, po majci plemenskog rođaka, do nje počinju da stižu i podaci o strogo poverljivim poslovima, pa je počela da zalazi i u druga odeljenja Generalštaba, upoznajući lagano čitavu strukturu složene organizacije - opisao je svojevremeno Verino uvođenje u vojnu agenturu biograf Nikola P. Ilić u razgovoru za "Novosti".

Foto: Arhiva Novosti

 

Pukovniku Stojanoviću je bila potrebna žena obaveštajac, sposobna da prepozna strane špijune i da se samostalno snalazi u kontaktu sa njima.

- Major Slavko Radović pozvao je Veru u svoj kabinet i iz čelične kase uzeo ukoričeni "Elaborat o kontraobaveštajnom radu", u kojem su bili opisani mnogobrojni primeri otkrivenih stranih obaveštajaca u Kraljevini Jugoslaviji. "Gospođice Vera, ovaj materijal ćeš ovde čitati. Nikakve beleške nemoj pisati, niti sa bilo kim nemoj da komentarišeš ono što pročitaš. Potrudi se samo da zapamtiš primere rada stranih špijuna i kako su otkriveni. Sadržina materijala je strogo poverljiva i zato ćeš ga za vreme odmora ili izlazaka iz kabineta meni vraćati i ponovo uzimati. Zapamti, takva su pravila službe." Imala je tek 19 godina.

Foto: Jutjub printskrin/Art Vista

 

- Obaveštajac mora da bude vrstan kupac, a nikakav prodavac. To znači da stvara kvalitetnu agenturnu mrežu na pravom mestu, odakle će blagovremeno da otkriva neprijateljski rad, prati ga i sprečava, da štiti državno uređenje Kraljevine Jugoslavije - često ju je upozoravao iskusni major Radović.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".