У њему је био чак седам пута, али увек у пролазу. Увек је то било успут, током путовања ка Ужицу. Историчари сматрају да је кривац томе чињеница да га је Броз до краја живота доживљавао као близак Равногорском покрету.

У његовим очима Чачани су увек били, тврде историчари, четници. Ваљда због близине Равној Гори и песме "На планини, на Јелици". С друге стране, према извештајима полиције Краљевине Југославије из 1940. године, Чачак је био оцењиван као озлоглашено "комунистичко легло".

Тито је ипак имао другачију перцепцију овог места док старији Чачани још причају да су сваки пут пре доласка председника СФРЈ људи третирани као противници режима увек превентивно стављани у притвор и по седам дана раније. Како наводе, ово се радило превентивно.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

Историчари наводе да доживотном председнику Социјалистичке Федеративне Републике Југославије мишљење о Чачку није могла да промени ни чињеница да су га на улици дочекивали раздрагани људи, који су се радовали његовом доласку, а који никад није био плански. Тито никад није имао жељу да посети овај град. Једноставно, Чачак је заобилазио у широком луку, пише Мондо.

Етикету бунтовничког града и места за избегавање запечатила је ситуација када је за време друге посете Тита Чачку, баш током његовог говора, веровали или не, нестало струје!

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".