У Србији ће данас облачно, местимично с кишом, на високим планинама и са снегом, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод. Пре подне и средином дана краткотрајно разведравање, а поподне и увече са југозапада се очекује ново наоблачење и киша, нарочито обилна на југу и југозападу Србије. На планинама изнад 1.500 метара снег.

РХМЗ најавио честа наоблачења са кишом

До четвртка топло и ветровито уз честа наоблачења, повремено с кишом, понегде и плјусковима. Дуваће умерен и јак јужни и југоисточни ветар, који ће на југу Баната, у доњем Подунавлју и на планинама достизати ударе олујне јачине. Највиша температура у понеделјак од 5 °Ц у Тимочкој Крајини до 12 °Ц на западу Србије, у уторак и среду од 12 до 20 °Ц. У четвртак на северу и западу постепени пад температуре уз слаблјење југоисточног ветра, а у Војводини и у скретању на северозападни правац.

У петак промена времена

Од петка хладније уз прелазак кише у снег и у нижим пределима. У суботу снег уз формирање снежног покривача.

За наредне дана на снази 3 упозорења

Упозорење на обилне падавине на подручју југозападне и јужне Србије. Од уторка после подне до четвртка ујутро облачност која ће у Црној Гори условлјавати изузетно обилне падавине (од 100 до 150 мм, локално и више) својом периферијом захватиће западне делове Косова и Метохије (уз количину преко 100 мм), као и југозападну Србију, нарочито област јужно од линије Прибој - Пријеполје - Сјеница - Нови Пазар, где ће пасти од 40 до 80 мм кише.

Снег се очекује само на највећим висинама изнад 1500 - 1600 м. У осталим крајевима Србије знатно мања количина падавина.У кошавском подручју и на планинама дуваће јак и олујни јужни и југоисточни ветар са најјачим ударима на југу Баната и у југозападној Србији у уторак увече, ноћу и у среду ујутро када се очекују удари ветра преко 25 м/с. Рана најава снежних падавина

У петак од јутарњих сати снег ће почети да пада прво на југозападу Србије, а у току дана и у суботу и у осталим крајевима. У западној, југозападној и југоисточној Србији стварање снежног покривача висине од 10 до 30 цм (највише на планинама), док ће се у Војводини, Београду и Поморавлју формирати мањи снежни покривач.

Упаљен црвени метео аларм

Због обилних падавина у југозападној Србији и на подручју Косова и Метохије на снази је црвени метео аларм, што значи да је време врло опасно.

- Прогнозиране су нарочито опасне временске појаве, а таквог су интезитетаа да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња. Треба се често информисати о детаљима очекиваних метеоролошких услова и ризика. Следити наредбе и савете надлежних државних служби - наводи се на сајту РХМЗ.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".