Што се тиче накнаде нематеријалне штете, она би се остваривала за претрпљени страх, као и за претпљење физичке болове уколико је неко лице задобило физичку повреду. Ово право могу да остваре у судском поступку – тужбом, која, како кажу стручњаци, може да потраје неколико година.

Начелник Одељења за инспекцијске послове безбедности пловидбе Божидар Јагодић наводи да се број особа прописује техничким прегледом објекта.

- Након извршеног техничког прегледа и у односу на његову величину, слободан блок, пропише се број лица који може да борави на том објекту у сваком тренутку - објашњава Јагодић.

Како Закон о облигационим односима налаже, они који су се у тренутку потонућа нашли на овом сплаву имају право на накнаду материјалне и нематеријалне штете.

Адвокат Војислав Вујовић каже да би се право на накнаду материјалне штете огледало превасходно у праву да им се врати новац на име плаћене карте, као и да им се накнади штета за уништену одећу и обућу.

Притвор за две особе

Након саслушања осумњичених поводом инцидента на "Фристајлеру", тужилаштво је предложило одређивање притвора у трајању од 30 дана, што је В. Д. и Р. М. решењем суда и одређено. Осумњиченом Љ. М. одређена је мера забране прилажења, састајања, комуницирања са одређеним лицем и посећивања одређених места.

- Што се тиче накнаде нематеријалне штете, она би се остваривала за претрпљени страх, као и за претрпљене физичке болове уколико је неко лице задобило неку физичку повреду - додаје Вујовић. Ово право могу да остваре у судском поступку - тужбом, која, како кажу стручњаци, може да потраје неколико година.

Уколико истрага потврди да је на сплаву било знатно више људи него што је дозвољено, штету ће сносити власник.

- Гости сплава дужни су да докажу своје тврдње, односно, дужни су да докажу да су заиста те ноћи били на сплаву и да докажу где су тачно и шта су тачно оставили у гардероби, где су се тачно налазили на сплаву, где су седели, а ако су претпели неке физичке повреде дужни су да доставе и лекарски извештај - објашњава Вујовић.

Према одредбама Закона о пловидби и лукама на унутрашњим водама, сплав који потоне мора да уклони власник, у року од 15 дана.

(РТС)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".