Što se tiče naknade nematerijalne štete, ona bi se ostvarivala za pretrpljeni strah, kao i za pretpljenje fizičke bolove ukoliko je neko lice zadobilo fizičku povredu. Ovo pravo mogu da ostvare u sudskom postupku – tužbom, koja, kako kažu stručnjaci, može da potraje nekoliko godina.

Načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove bezbednosti plovidbe Božidar Jagodić navodi da se broj osoba propisuje tehničkim pregledom objekta.

- Nakon izvršenog tehničkog pregleda i u odnosu na njegovu veličinu, slobodan blok, propiše se broj lica koji može da boravi na tom objektu u svakom trenutku - objašnjava Jagodić.

Kako Zakon o obligacionim odnosima nalaže, oni koji su se u trenutku potonuća našli na ovom splavu imaju pravo na naknadu materijalne i nematerijalne štete.

Advokat Vojislav Vujović kaže da bi se pravo na naknadu materijalne štete ogledalo prevashodno u pravu da im se vrati novac na ime plaćene karte, kao i da im se naknadi šteta za uništenu odeću i obuću.

Pritvor za dve osobe

Nakon saslušanja osumnjičenih povodom incidenta na "Fristajleru", tužilaštvo je predložilo određivanje pritvora u trajanju od 30 dana, što je V. D. i R. M. rešenjem suda i određeno. Osumnjičenom LJ. M. određena je mera zabrane prilaženja, sastajanja, komuniciranja sa određenim licem i posećivanja određenih mesta.

- Što se tiče naknade nematerijalne štete, ona bi se ostvarivala za pretrpljeni strah, kao i za pretrpljene fizičke bolove ukoliko je neko lice zadobilo neku fizičku povredu - dodaje Vujović. Ovo pravo mogu da ostvare u sudskom postupku - tužbom, koja, kako kažu stručnjaci, može da potraje nekoliko godina.

Ukoliko istraga potvrdi da je na splavu bilo znatno više ljudi nego što je dozvoljeno, štetu će snositi vlasnik.

- Gosti splava dužni su da dokažu svoje tvrdnje, odnosno, dužni su da dokažu da su zaista te noći bili na splavu i da dokažu gde su tačno i šta su tačno ostavili u garderobi, gde su se tačno nalazili na splavu, gde su sedeli, a ako su pretpeli neke fizičke povrede dužni su da dostave i lekarski izveštaj - objašnjava Vujović.

Prema odredbama Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama, splav koji potone mora da ukloni vlasnik, u roku od 15 dana.

(RTS)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".