Након што су у понедељак приведени власник, директор и менаџер сплава "Фристајлер", који је делимично потонуо, јуче је, како медији преносе, постављено и обавештење "Фристајлера" да је сплав затворен због годишњег одмора и новонастале ситуације. Сада је све у рукама истражних органа, тј. Трећег основног јавног тужилаштва - колико ће истрага трајати и шта ће бити њен коначан резултат. Сада остаје питање шта ће бити с постојећим сплавом који се додатно накривио и тоне сваког дана све више и више.

На питање ко је дужан да уклони сплав који је потонуо или тоне, одговорили су из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

- У складу са одредбама Закона о пловидби и лукама на унутрашњим водама потонулу ствар вади власник те ствари на основу одобрења надлежне лучке капетаније којим се одређује вађење, као и време предвиђено за почетак и завршетак радова на њеном вађењу. О почетку, прекиду, настављању или напуштању радова на вађењу потонуле ствари власник је дужан да одмах обавести лучку капетанију. Ако лежи на таквом месту да представља или може представљати опасност или сметњу за пловидбу или опасност од загађивања, а лучкој капетанији није познат власник или је власник познат, али не намерава да вади потонулу ствар, или када без оправданог разлога прекине или напусти започето вађење, вађење потонуле ствари врши Дирекција за водне путеве, односно овлашћено правно лице за техничко одржавање државних водних путева - , кажу у министарству.

Сматра се да познати власник не намерава да предузме вађење потонуле ствари, тј. да је прекинуо или напустио то вађење ако у року од 15 дана када је ствар потонула не достави изјаву да намерава да је вади или ако року од 15 дана од добијања одобрења не започне вађење, односно ако не настави радове на вађењу потонуле ствари које је прекинуо или напустио без оправданог разлога. Трошкове вађења и чувања потонуле ствари сноси власник, напомињу у овом министарству.

(Политика)

 

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".