За божићну печеницу, која подразумева бар пет-шест килограма печења, ове године треба издвојити око 100 евра. Цене су удвостручене у односу на прошлу годину, када је килограм прасетине у печењарама коштао од 800 до 1.200 динара, а сада треба издвојити од 1.600 до 2.500 динара.

Ништа мање ценама нису шокирани ни они који купују сирову прасетину у маркетима или месарама јер килограм сада кошта од 650 до 900 динара, што је за 70 одсто више него лане. 2.500 динара кошта килограм печења у Младеновцу.

Како кажу познаваоци прилика, разлог за енормно поскупљење је, поред веће тражње, мањак прасића на тржишту. Према званичним подацима, у Србији има скоро три пута мање крмача него што је било пре пет година. Званична статистика показује да је Србија за девет месеци увезла 213.000 прасади и 31.000 тону свињског меса. Ситуација у домаћем свињарству је јако лоша, па многи одустају од гајења свиња.

Има посла

Узгајивач Драган Јовановић из села Загорица код Тополе напомиње да је ове године већа потражња у односу на понуду, јер су многи одустали од товљења свиња због високих цена репроматеријала и слабе рачунице.

- Потражња за прасетином никад није била већа! Читав дан ми звони телефон, прасићи се траже недељама унапред. Цене су скочиле због поскупљења хране за стоку. Килограм живе ваге прошле године био је 230, а сада иде и до 500 динара. Купцима јесте то много, јер за прасе од, рецимо, 30 килограма сада треба да издвоје неколико хиљада динара више него прошле године, али шта је, ту је. Посла свакако има. Јер колико год да имате прасића, сада то можете да продате - признаје Јовановић.

Користе прилику

С друге стране, председник Националне организације потрошача Србије (НОПС) Горан Паповић каже да су ове цене неоправдано високе и да трговци користе сезону слава и празника да зараде много више.

Килограм печења по градовима

место прасетина
Београд 2.000
Младеновац 2.500
Чачак 1.600
Ниш 1.800
Пирот 1.700
Ивањица 1.900
Ваљево 1.750
Нови Сад 2.100
* цене су из печењара, уз услугу печења и сечења меса

- Сваки трговац и произвођач ће се сада вадити на украјинску кризу и тиме правдати поскупљење. Поготово пред празнике креће повећавање цена сваке године. Знају да се празнична трпеза мора спремити и да сваки Србин воли да угости госта и лепо спреми Божић. Свакако, овакав драстичан скок цене печења је неоснован и мислим да би инспекција морала да "прочешља" овај део тржишта. Поготово у печењарама, које четири до пет пута више наплаћују услуге печења и сечења меса. Праве дерикоже - каже Паповић.

Зато он саветује грађанима да приликом избора печења обиђу неколико пијаца, месара или печењара и да направе рачуницу шта им се више исплати.

(Информер)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".