На подручју Србије од четвртка до краја седмице се очекује висок ваздушни притисак, па ће време бити стабилно и суво, а нешто западније од нашег подручја биће веома изражен термички висински гребен са југозапада, па ће са Медитерана пристизати и топла ваздушна маса.

Метеоролог Ђорђе Ђурић каже за “Блиц” да ће у четвртак бити променљиво облачно и топлије. Ипак, снажан циклон, који ће се центром премештати преко централне Европе на исток, крајње ободним делом захватиће увече североисток Србије и у склопу веома ослабљеног хладног фронта донети слабу кишу, а широм Србије југозападни ветар биће у скретању на северозападни, на истоку Србије биће веома јак.

Максимална темпетратура биће 5. јануара од 12 до 16°Ц, у Београду до 15°Ц, у пределима са маглом на југу Србије хладније, температура од 6 до 8°Ц.

Фото: Танјуг/Т. Радовановић

 

 

Од петка до недеље у Србији ће бити претежно сунчано или умерено облачно. Ујутро се у долинама и котлинама очекује магла, а слаб мраз само на југу Србије и у котлинама. Максимална темпетратура биће од 10 до 15°Ц, у Београду до 13°Ц. У појединим пределима магла се очекује током већег дела дана, нарочито на југу Србије, у котлинама и долинама и у тим пределима биће хладније, максимална температура од 8 до 10°Ц.

- Истовремено, снажан циклон премештаће се наредних дана преко централне Европе ка истоку, а својим центром у петак и током викенда наћи ће се над јужнијим пределима европског дела Русије. Овај циклон донеће обилни снег Украјини и Русији, а потом ће у свом задњем делу да услови продор арктичког ваздуха са севера. Већ у четвртак на северу Русије очекују се температуре од -20°Ц, док ће у Москви и на западу Русије након данашњих вредности око 0°Ц, температуре у петак и за викенд опасти на -25 до -30°Ц, па и ниже – каже Ђурић.

Ледена ваздушна маса спуштаће се ка југу, па ће источној Украјини донети вредности од -15°Ц, а очекује се њен продор више ка пределима Кавказа, тако да ће Балкан и Црно море, као и област Карпата бити поштеђени овог леденог удара.

У недељу веома снажан циклон захватиће Британска острва и северозапад Европе, а у склопу њега и орканска олуја обрушиће се на овај део континента. И док температуре на истоку Европе буду и испод -30°Ц, топла ваздушна маса у склопу југозападних струјања доносиће западној Европи температуре од 15°Ц.

- Овај циклон условиће пад ваздушног притиска над Србијом и појачање југоисточног ветра, а све то биће увод у промену времена. Циклон ће у понедељка да се премести са севера Атлантика ка централној Европи, а истовремено у склопу њега премештаће се и хладни фронт, па се у Ђеновском заливу очекује формирање секундарног циклона који ће се врло брзо премештати преко Јадрана ка нашем подручју и у понедељак ће Србији донети већ од јутра са северозапада наоблачење са кишом и пљусковима – објашњава метеоролог.

Фото: Н.Живановић

 

 

Према његовим речима Србија ће и даље бити у предњем делу циклона, уз струјање топле вадушне масе са Медитерана, па ће максимална температура бити од 9 до 15°Ц, само у Неготинској Крајини магловито и хладније.

Према нашем подручју очекује се спуштање простране висинске долине са севера и северозапада и то у склопу снажног циклона, а истовремено и продор хладног фронта. Велики градијент притиска условиће да у понедељак у кошавском подручју и на планинама дува веома јак југоисточни ветар, на југу Баната са олујним ударима од 100 км/х.

Ваздушни притисак биће испод нормале.

- Планине су и даље без снега, а више планине и Копаоник потпуно су без снега овог јануара, а лоша вест да се у понедељак очекују падавине у облику кише. Ипак, добра вест је да ће у ноћи ка уторку и у уторак киша на вишим планинама и на Копаонику прећи у снег, па би пало 5 до 10 цм снега, што би тек ублажило катастрофалну ситуацију на планинама ове зиме.

У уторак ће на северу Србије бити суво, у осталим пределима киша, на вишим планинама снег. Дуваће јак северозападни ветар, крајем дана у слабљењу. Максимална температура биће од 8 до 10°Ц.

Фото: Танјуг/З. Жестић

 

 

Од среде се очекује суво, уз осетнији пораст ваздушног притиска, па ће време бити стабилно. Максималне температуре према средини јануара биће у посетепеном паду на вредности од 5 до 7°Ц, а и даље се у многим пределима не очекује јутарњи мраз.

Након сушног периода, почетак следеће седмице донеће пролазне падавине, већини предела 10 до 20 мм, а мањи снежни покривач могао би у уторак да забели више планине.

- И док ћемо овај Божић дочекати више у знаку пролећног времена са температуром од 15°Ц, слична ситуација била је и претходних година, па су тако почетак 2021. и 2022. године такође донеле право пролећно време и температуре од скоро 20°Ц, а на Божић 2001. године у Београду је било 21°Ц и то је био најтоплији Божић откад се врше мерења. Памтимо и хладне дане током Божића, па је тако на Божић 2017. године, уз снег, температура у уутарњим часовима била широм Србије испод -15°Ц, а током дана испод 0°Ц – каже Ђурић.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Блиц)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".