Педагог Ивана Јокић говорила је о томе како веровање у Деда Мраза утиче на развој малишана и истакла да сматра да је ооно и даље дубоко уврежено код деце.

- У прилог томе говори чињеница што се и даље, сваке године, већ почетком децембра, могу видети телевизијски садржаји у којима је главни јунак Деда Мраз. Поред тога, домови се украшавају новогодишњом декорацијом, ките се јелке, постављају лампиони. На глобалном нивоу, Деда Мраз је незаобилазна карика у ланцу званом новогодишњи празници.

Фото: Јутјуб принтскрин/Santatelevision

 

- Оно што је важно да деца препознају у деда Мразу су његове позитивне особине, попут доброте, племенитости, храбрости, несебичности - истиче Ивана Јокић.

- Још једна важна ствар у вези са веровањем у седог деку јесте развој креативног мишљења и подстицање маштовитости код деце. Пишу се писма деда Мразу, траже одговори на питања како деда стигне до великог броја деце у свету, како зна шта треба поклонити сваком детету, ко је био добар или ипак не...

Фото: Танјуг/АП

 

Ивана је дала одговор и на питање до којег узраста би требало да траје веровање у Деда Мраза.

- Период у коме деца почну да праве разлику између бајки и реалности је и време када престаје чаролија звана Деда Мраз. Индивидуално је, али отприлике у предшколском узрасту деца почињу да верују да ипак добијају поклоне од родитеља, баки и деки, тетки - каже педагог.

- Најбоље је пустити децу да сама схвате. Као и за већину других ствари, пустити време да учини своје. Деца се сигурно неће љутити на вас када открију да им је непостојећи деда доносио поклоне и причињавао им радост.

(Ало)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".