Јегертропен, у преводу Ловачка трупа, прва је женска јединица за специјалне операције на свету, пише Би-Би-Си. Она је део Команде за специјалне операције (ФСК) Норвешких одбрамбених снага. 

Група је првобитно створена као једногодишњи пилот програм 2014. године од стране ФСК-а, али након што се више од 300 жена пријавило на конкурс, ушла је у редовни састав Команде за специјалне операције Норвешке. Оно што је почело као нека врста експерименталног програма, сада се види као огромни успех.

Како наводе комаданти ФСК-а, рат у Авганистану показао је да постоји „оперативна потреба“ за високо обученим војницима женског пола који би могли да прикупљају обавештајне податке и комуницирају са женама и децом током распоређивања у конзервативним друштвима. Део норвешке операције у Авганистану био је и успостављање веза са локалним становништвом. То није било могуће јер жене нису имале дозволу да комуницирају са мушкарцем, а самим тим и било је тешко разговарати са децом. Штавише, немогућност повезивања са женском популацијом ометала је процес прикупљања обавештајних података.

Главни фокус ове јединице је специјално извиђање у и око насељених подручја. Кандидаткиње за ову јединицу се бирају на основу става и физичке спремности, а минимални физички стандарди су: један згиб, 20 склекова, 35 трбушњака за два минута или мање, 20 леђних згибова, пливање 200 метара и трчање 7 километара под опремом тешком 22 килограма за 59 минута.

 

 

Након проласка ових прелиминарних тестова следи тронедељни курс, на којем се уче основне војничке вештине. Након тога иде селекциони курс који се назива "паклена недеља". Овај курс је сачињен од низа тестова менталне и физичке снаге, а укључује дуге маршеве са мало времена за одмор и оскудним количинама хране и воде. 

Фото: Фејсбук принтскрин/NBC News

 

Након проласка "паклене недеље", кандидаткиње се суочавају са 10-месечном обуком која укључује курс патролирања, гађања, комуникације, преживљавања, блиске борбе, падобрански курс, медицински курс, и слично. 

 

 

Да би кандидаткиње завршиле програм, морају испунити следеће:

- брзи марш у пуној ратној опреми (ранац од 22 килограма, оружје и чизме) у дужини од 15 километара кроз шуме. Потребно време за пролазак је 135 минута, односно два сата и 15 минута.

- шест згибова

- 50 трбушњака за два минута

- 40 склекова

- трчање 3 километара - пролазно време је 13 минута

- 400 метара пливања, првих 25 метара под водом - пролазно време је 11 минута

Иначе, Норвешка је прва чланица НАТО пакта која је дозволила женама да служе у свим борбеним улогама.

Женама је било дозвољено да служе као добровољни резервисти од 1959. године, а од средине 1980-их је дозвољено да служе у свим борбеним улогама, након што је норвешки парламент усвојио Закон о једнаким могућностима на војску. Женама је и тада било дозвољено да се пријаве за специјалне јединице, али ниједна кандидаткиња није успела да испуни стандарде који су прављени по мери мушкараца.

Фото: Фејсбук принтскрин/NBC News

 

У јануару 2015. у овој скандинавској држави донесен је закон о војсци и Норвешка је постала прва чланица НАТО-а и прва европска држава која је увела обавезну војну службу за оба пола.

Поређења ради, Сједињене Америчке Државе и Велика Британија су тек пре неколико година почеле да укидају ограничења за жене које се пријављују у борбене јединице.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".