Jegertropen, u prevodu Lovačka trupa, prva je ženska jedinica za specijalne operacije na svetu, piše Bi-Bi-Si. Ona je deo Komande za specijalne operacije (FSK) Norveških odbrambenih snaga. 

Grupa je prvobitno stvorena kao jednogodišnji pilot program 2014. godine od strane FSK-a, ali nakon što se više od 300 žena prijavilo na konkurs, ušla je u redovni sastav Komande za specijalne operacije Norveške. Ono što je počelo kao neka vrsta eksperimentalnog programa, sada se vidi kao ogromni uspeh.

Kako navode komadanti FSK-a, rat u Avganistanu pokazao je da postoji „operativna potreba“ za visoko obučenim vojnicima ženskog pola koji bi mogli da prikupljaju obaveštajne podatke i komuniciraju sa ženama i decom tokom raspoređivanja u konzervativnim društvima. Deo norveške operacije u Avganistanu bio je i uspostavljanje veza sa lokalnim stanovništvom. To nije bilo moguće jer žene nisu imale dozvolu da komuniciraju sa muškarcem, a samim tim i bilo je teško razgovarati sa decom. Štaviše, nemogućnost povezivanja sa ženskom populacijom ometala je proces prikupljanja obaveštajnih podataka.

Glavni fokus ove jedinice je specijalno izviđanje u i oko naseljenih područja. Kandidatkinje za ovu jedinicu se biraju na osnovu stava i fizičke spremnosti, a minimalni fizički standardi su: jedan zgib, 20 sklekova, 35 trbušnjaka za dva minuta ili manje, 20 leđnih zgibova, plivanje 200 metara i trčanje 7 kilometara pod opremom teškom 22 kilograma za 59 minuta.

 

 

Nakon prolaska ovih preliminarnih testova sledi tronedeljni kurs, na kojem se uče osnovne vojničke veštine. Nakon toga ide selekcioni kurs koji se naziva "paklena nedelja". Ovaj kurs je sačinjen od niza testova mentalne i fizičke snage, a uključuje duge marševe sa malo vremena za odmor i oskudnim količinama hrane i vode. 

Foto: Fejsbuk printskrin/NBC News

 

Nakon prolaska "paklene nedelje", kandidatkinje se suočavaju sa 10-mesečnom obukom koja uključuje kurs patroliranja, gađanja, komunikacije, preživljavanja, bliske borbe, padobranski kurs, medicinski kurs, i slično. 

 

 

Da bi kandidatkinje završile program, moraju ispuniti sledeće:

- brzi marš u punoj ratnoj opremi (ranac od 22 kilograma, oružje i čizme) u dužini od 15 kilometara kroz šume. Potrebno vreme za prolazak je 135 minuta, odnosno dva sata i 15 minuta.

- šest zgibova

- 50 trbušnjaka za dva minuta

- 40 sklekova

- trčanje 3 kilometara - prolazno vreme je 13 minuta

- 400 metara plivanja, prvih 25 metara pod vodom - prolazno vreme je 11 minuta

Inače, Norveška je prva članica NATO pakta koja je dozvolila ženama da služe u svim borbenim ulogama.

Ženama je bilo dozvoljeno da služe kao dobrovoljni rezervisti od 1959. godine, a od sredine 1980-ih je dozvoljeno da služe u svim borbenim ulogama, nakon što je norveški parlament usvojio Zakon o jednakim mogućnostima na vojsku. Ženama je i tada bilo dozvoljeno da se prijave za specijalne jedinice, ali nijedna kandidatkinja nije uspela da ispuni standarde koji su pravljeni po meri muškaraca.

Foto: Fejsbuk printskrin/NBC News

 

U januaru 2015. u ovoj skandinavskoj državi donesen je zakon o vojsci i Norveška je postala prva članica NATO-a i prva evropska država koja je uvela obaveznu vojnu službu za oba pola.

Poređenja radi, Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija su tek pre nekoliko godina počele da ukidaju ograničenja za žene koje se prijavljuju u borbene jedinice.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".