Након гашења и проласка славе, свећа се одлаже на неко друго свечано место у кући, где стоји до следеће године.

Обичај је да домаћин славе свећу пали пре почетка ручка и она је упаљена током целог дана, све до поноћи. Ред је да се у тим тренуцима домаћин прекрсти, узме чашу са вином, из ње захвати једну кафену кашичицу вина и њу излије уз фитиљ свеће која гори. Вино полако угаси свећу.

Након гашења и проласка славе, свећа се одлаже на неко друго свечано место у кући, где стоји до следеће године и пали се приликом заједничких кућних молитви. Ту свећу можете користити кад дође свештеник да освешта дом и водицу пред Васкрс. Пожељно је да се до наредне славе она искористи у потпуности, али у случају да преостане и не изгори до краја, онда се односи у цркву и запали пре литургије. Реч је о правилу које се ретко поштује, пре свега јер мало људи за њега знају.

Фото: Н. Живановић

 

 

Према верованима на нашим просторима, или како би неки рекли старим српским обичајима, дим угашене славске свеће може тумачити одређене прилике у кући. Ако дим иде право у вис, добар је знак, а ако кривуда, може се очекивати болест или код чланова домаћинства или код стоке.

Славку свећу можете декорисати папирним украсима за свећњаке које можете купити у црквеним радњама. Иако тако свећа делује свечаније, обратите пажњу да пламен или топли восак не захвате папирну декорацију.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".