Nakon gašenja i prolaska slave, sveća se odlaže na neko drugo svečano mesto u kući, gde stoji do sledeće godine.

Običaj je da domaćin slave sveću pali pre početka ručka i ona je upaljena tokom celog dana, sve do ponoći. Red je da se u tim trenucima domaćin prekrsti, uzme čašu sa vinom, iz nje zahvati jednu kafenu kašičicu vina i nju izlije uz fitilj sveće koja gori. Vino polako ugasi sveću.

Nakon gašenja i prolaska slave, sveća se odlaže na neko drugo svečano mesto u kući, gde stoji do sledeće godine i pali se prilikom zajedničkih kućnih molitvi. Tu sveću možete koristiti kad dođe sveštenik da osvešta dom i vodicu pred Vaskrs. Poželjno je da se do naredne slave ona iskoristi u potpunosti, ali u slučaju da preostane i ne izgori do kraja, onda se odnosi u crkvu i zapali pre liturgije. Reč je o pravilu koje se retko poštuje, pre svega jer malo ljudi za njega znaju.

Foto: N. Živanović

 

 

Prema verovanima na našim prostorima, ili kako bi neki rekli starim srpskim običajima, dim ugašene slavske sveće može tumačiti određene prilike u kući. Ako dim ide pravo u vis, dobar je znak, a ako krivuda, može se očekivati bolest ili kod članova domaćinstva ili kod stoke.

Slavku sveću možete dekorisati papirnim ukrasima za svećnjake koje možete kupiti u crkvenim radnjama. Iako tako sveća deluje svečanije, obratite pažnju da plamen ili topli vosak ne zahvate papirnu dekoraciju.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".