Варвара је у нашем народу позната још и као света Барбара.

Позната је у нашем народу и као свету Барбару, чије се чудотворне мошти данас налазе у Кијеву.

Данашњи празник није обележен црвеним словом, али је у српском народу изузетно поштован, а прославља се и као крсна слава.

Ова стевтитељка се сматра и заштитницом рудара, земљорадника, зидара, кувара, тесара…

Данас се према обичају „сеје“ жито. За тосе користи плитки тањир или чинијица. Жито у њој треба да озелени до Божића.

Код нас је сачуван обичај, иако непознатог порекла, да се данас кува „варица“ од разних житарица, која се једе наредних дана. Варица се увече остави да уври поред ватре у лонцу, па се сутра на Варварин дан гледа са које је стране наврило, па се каже да са те стране у пољу треба сејати пшеницу, ако се жели добар род.

Варено жито се једе у кући, њим се посипа место где се узима вода за пиће, а меша се и са соли, па се даје стоци.

Постоји још једно занимљиво обележје данашњег дана - дан постаје дужи, а ноћи све краће.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".