Хонг Конг је познат по шопингу, морској храни и финансијским институцијама. Он је острвска метропола окружа бродовима и светлошћу, али је такође и класична клацкалица између богатства и сиромаштва. Познаваоци тамошњих прилика називају га често и епицентром најгорих услова живота на свету.

У статистици вођеној 2016. године, број становника Хонг Конга који живе у сиромаштву попео се на 1,36 милиона, и тако завхатио 20 одсто тамошње градске популације. Иако градске власти постепено уводе релативно пристојан систем социјалне заштите, орицењује се да је изнад линије сиромаштва живи мањи удео ставништва од 356 хиљада становника. 

Социјална структура становништва најочитије се може видети кроз контраст животног простора и услова живота. Део популације нижег слоја принуђен је да живи у станчићима насталим од преграђивања једне просторије.

Ови сићушни станови унутар станова су познати као "мртвачке кабине". Првобитно су то били једнособни станови, које су касније њихови власници или уживаоци права поделили на мање јединице, тако што су дрветом даље преграђиване и дељене на кабине.

У класичан стан од 120 кваратних метара може да стане скоро 20 одвојених кревета на спрат, сваки величине 2 метра са 90 центиметара.

Први ко је указао на овакве нехумане стамбене услове био је фотограф Бени Лам, који је и сам одрастао у Хонг-Конгу. Он је својим фотографијама скренуо пажњу јавности на тамошње услове. 

- Желео сам да предузмем нешто по питању социјалних проблема“, објасни је пре неколико година медијима.

Радећи са невладином организацијом Друштво за организацију заједнице (СоЦО), Лам је контактирао неке од станара ових преграђених станова и замолио их да их посети. Већина њих није била заинтересована, али неколико њих га је примило у своје „душегупке“ од домова, како их је описао.

Иначе, у такозваним "мртвачким кабинама" најчешће нема ни прозора, ни вензилације. Кревети су прекратки да би станар могао потпуно да испружи ноге.Прави су срећници они становници Хонг Конга, који у таквим зградама могу да се похвале wc шољом или лавабоом. У највећем броју случајева ради се о заједничким санитарним просторијама које су такође малих димензија.

На десетине хиљада породица са малим примањима живе или само преспавају у овим "малим кутијама", али фотографије не могу то ваљано да дочарају. Поставља се питање да ли би ико од нас живео у таквим условима.

Поседовати своју собу, макар она била и мања од паркинг-места, може се сматрати побољшањем у односу на државне станове, у којима живи скоро половина становништва (и за које постоји шестогодишња листа чекања), а то важи и за мање "кавез“ или "ковчег“ станове - просторе од 30 квадрата са послаганим креветима који се изнајмљују житељима Хонгконга са најнижим приходима.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".