Hong Kong je poznat po šopingu, morskoj hrani i finansijskim institucijama. On je ostrvska metropola okruža brodovima i svetlošću, ali je takođe i klasična klackalica između bogatstva i siromaštva. Poznavaoci tamošnjih prilika nazivaju ga često i epicentrom najgorih uslova života na svetu.

U statistici vođenoj 2016. godine, broj stanovnika Hong Konga koji žive u siromaštvu popeo se na 1,36 miliona, i tako zavhatio 20 odsto tamošnje gradske populacije. Iako gradske vlasti postepeno uvode relativno pristojan sistem socijalne zaštite, oricenjuje se da je iznad linije siromaštva živi manji udeo stavništva od 356 hiljada stanovnika. 

Socijalna struktura stanovništva najočitije se može videti kroz kontrast životnog prostora i uslova života. Deo populacije nižeg sloja prinuđen je da živi u stančićima nastalim od pregrađivanja jedne prostorije.

Ovi sićušni stanovi unutar stanova su poznati kao "mrtvačke kabine". Prvobitno su to bili jednosobni stanovi, koje su kasnije njihovi vlasnici ili uživaoci prava podelili na manje jedinice, tako što su drvetom dalje pregrađivane i deljene na kabine.

U klasičan stan od 120 kvaratnih metara može da stane skoro 20 odvojenih kreveta na sprat, svaki veličine 2 metra sa 90 centimetara.

Prvi ko je ukazao na ovakve nehumane stambene uslove bio je fotograf Beni Lam, koji je i sam odrastao u Hong-Kongu. On je svojim fotografijama skrenuo pažnju javnosti na tamošnje uslove. 

- Želeo sam da preduzmem nešto po pitanju socijalnih problema“, objasni je pre nekoliko godina medijima.

Radeći sa nevladinom organizacijom Društvo za organizaciju zajednice (SoCO), Lam je kontaktirao neke od stanara ovih pregrađenih stanova i zamolio ih da ih poseti. Većina njih nije bila zainteresovana, ali nekoliko njih ga je primilo u svoje „dušegupke“ od domova, kako ih je opisao.

Inače, u takozvanim "mrtvačkim kabinama" najčešće nema ni prozora, ni venzilacije. Kreveti su prekratki da bi stanar mogao potpuno da ispruži noge.Pravi su srećnici oni stanovnici Hong Konga, koji u takvim zgradama mogu da se pohvale wc šoljom ili lavaboom. U najvećem broju slučajeva radi se o zajedničkim sanitarnim prostorijama koje su takođe malih dimenzija.

Na desetine hiljada porodica sa malim primanjima žive ili samo prespavaju u ovim "malim kutijama", ali fotografije ne mogu to valjano da dočaraju. Postavlja se pitanje da li bi iko od nas živeo u takvim uslovima.

Posedovati svoju sobu, makar ona bila i manja od parking-mesta, može se smatrati poboljšanjem u odnosu na državne stanove, u kojima živi skoro polovina stanovništva (i za koje postoji šestogodišnja lista čekanja), a to važi i za manje "kavez“ ili "kovčeg“ stanove - prostore od 30 kvadrata sa poslaganim krevetima koji se iznajmljuju žiteljima Hongkonga sa najnižim prihodima.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".