Широм планете постоји добар број земаља и територија које уопште немају војску. У њиховом случају, да би се одбраниле, потребна им је подршка других народа.

Укупно постоји 30 земаља или територија које су у овој ситуацији. Њих, пак, треба поделити у три групе: оне које немају војску или оружане снаге било које врсте (укупно 15), оне које немају сталну војску, али имају ограничену војну снагу (укупно 6) и прекоморске територије које зависе од својих престоница (укупно 9).

Кнежевина Андора

У оквиру прве групе налазимо Андору, микро државу површине од само 468 квадратних километара и са око 80.000 становника која се налази на Пиринејима, између Шпаније и Француске. Ове две суседне земље, иначе, имају уговоре са Андором да је војно подрже ако је потребно.

Доминика

Мало карипско острво које је део Малих Антила је република са територијом од 751 квадратни километар и нешто више од 69.000 становника. Од 1981. године нема сталну војску и за одбрану се ослања на Регионални безбедносни систем (СРС), међународни споразум за источни регион Кариба.

Гранада

Ово острво у оквиру Малих Антила има територију која заузима 344 квадратна километра на којој живи 112.000 људи. Гранада је да престала има војску 1983. године и, иако има краљевску полицију, у случају сукоба зависи и од СРС.

Кирибати

Република Кирибати је архипелаг који се налази у Пацифику, североисточно од Аустралије, са 33 корална атола и вулканским острвом Банаба, који се простиру на површини од 3 милиона квадратних километара. За одбрану својих више од 110.000 становника, поред своје полиције, имају подршку и аустралијске војске.

Маршалска острва

Република Маршалска острва, која се налази на Пацифику, у региону Микронезије, има око 50.000 становника и Пакт о слободном удруживању са Сједињеним Државама, па је Америка задужена за њену одбрану у случају сукоба.

Савезне Државе Микронезије

Она се налази у истом региону као и Маршалска острва и са сличним споразумом као и суседи, у својој одбрани зависи од Сједињених Држава и такође има полицију као једини безбедносни орган.

Науру

Такође у Пацифику и непосредно изнад екватора, налази се Науру, република која обухвата једно острво површине од само 21,3 квадратна километра и 11.500 становника. Науру има уговор о својој одбрани са Аустралијом, као и мале полицијске снаге под цивилном контролом.

Палау

Друга држава – такође острво – у области Микронезије која нема војску је Палау, која припада Океанији и има око 18.000 становника. Као и Маршалска острва и Савезне Државе Микронезије, они имају свој Уговор о слободном удруживању са Сједињеним Државама, које су одговорне за њихову одбрану.

Лихтенштајн

Лихтенштајн је настао унијом грофовије Вадуц и поседа Шеленберг. Смештена између Аустрије и Швајцарске, једна је од најмањих земаља у Европи са површином од 160 квадратних километара и има близу 40.000 становника. Војску нема од 1868. године и има уговоре за одбрану са две суседне земље, иако, у време рата, дозвољава војну обуку.

Соломонска острва

Соломони, са више од 500.000 становника, имају споразум о својој одбрани са Кином од 2022. године, што је повећало тензије у области са земљама попут САД, Новог Зеланда и Аустралије.

Самоа

Самоа, која се налази у Полинезији, у Океанији, независна је држава откако се 1962. године одвојила од Новог Зеланда. Има око 187.000 становника и још је једна од земаља у окружењу у којој су САД задужене за њену територијалну одбрану.

Света Луција

Смештена на Карибима, Света Луција је једно од острва Малих Антила, са површином од 616 квадратних километара територије и нешто више од 180.000 становника. Земља има специјалну службу, али нема војску. За њену одбрану одговоран је Регионални безбедносни систем, међународни споразум који укључује шест других земаља за одбрану источних Кариба.

Свети Винсент и Гренадини

Још једна од оних земаља на карипском подручју која зависи од регионалног система безбедности су Свети Винсент и Гренадини. Са скоро 100.000 становника, земља има своје краљевске полицијске снаге, од којих зависе паравојна јединица за специјалне службе и обалска стража.

Тувалу

Тувалу је још једна острвска држава без војске у Океанији. Има око 12.000 становника и никада није имала никакву војну силу од свог настанка. Ту су полицијске снаге Тувалуа, задужене за безбедност, са поморским надзором, царином, затворима и имиграционим јединицама.

Ватикан

Са само 0,49 квадратних километара, усред града Рима, и са нешто више од 600 становника, најмања је држава на свету и њена одбрана зависи од познате Швајцарске гарде, задужене за одбрану папе и осталих становника државе. На општем нивоу, њена одбрана зависи од Италије.

Костарика

Са Костариком улазимо у другу групу. Она нема сталну војску, али има ограничену војну снагу. Укинула је своју војску у децембру 1948. године, иако је њен Устав предвиђао њено формирање у случају потребе подређене грађанској власти, што је већ урађено два пута.

Исланд

Исланд такође нема сталну војску од 1869. године, али има друге одбрамбене снаге које су учествовале у међународним сукобима, а такође су и део НАТО-а. Припадници њене обалске страже, на пример, распоређени су у Ирак 2003. године и касније су замењени одбрамбеним снагама.

Маурицијус

Република Маурицијус, острвска држава у Индијском океану у близини Мадагаскара, са 1,2 милиона становника, такође нема сталну војску, али све војне, полицијске и безбедносне функције обавља 10.000 људи у активној служби под управом комесара полиције.

Монако

Кнежевина Монако, са своје стране, са око 38.000 становника који живи на њених једва два квадратна километра територије, нема своју војску, али има малу групу обалске страже, отприлике 500 полицајаца и краљевску гарду, под називом Чета принчевих карабињера (Цомпагние дес Царабиниерс ду Принце), са око 80 чланова.

Панама

Панама, која се налази у Централној Америци, између Колумбије и Костарике, са површином од 75.517 квадратних километара и нешто више од четири милиона становника, укинула је своју војску након америчке инвазије 1989. године, када је покренула Јавне снаге, чији циљ је одржавање безбедности, јавног реда и заштите граница Панаме.

Вануату

На југу Пацифика налази се Република Вануату, архипелаг састављен од 83 острва који има око 266.000 становника. Такође нема сталну војску и њена одбрана зависи од њених Мобилних снага.

Кајманска острва

Коначно, унутар ових територија без војске, не можемо заборавити прекоморске територије, као што су Кајманска острва, која се налазе на Антилима, у Карипском мору и зависна од Уједињеног Краљевства, која је држава задужена за одбрану њихове територије и њених 69.000 становника заједно са Полицијским снагама Кајманских острва.

Кукова острва

Слободна држава повезана са Новим Зеландом која се налази у јужном Пацифику има 15 малих острва и око 10.000 становника. Њена одбрана, наравно, зависи од Новозеланђана, додуше само у случају да то захтевају острвске власти.

Курасао

Званично позната као Држава Курасао, то је конститутивна држава Краљевине Холандије, која се налази на Карибима и са популацијом од око 162.000 становника. Европска држава је задужена за њену одбрану и спољну политику, док поморска безбедност њених граница зависи од холандске карипске обалске страже.

Фарска Острва

Смештени северно од европског континента, они су конститутивна нација Краљевине Данске која се састоји од 18 острва и има скоро 50.000 становника. Арктичка команда, дивизија данске војске, одговорна је за њихову одбрану.

Француска Полинезија

Смештена у Океанији, усред јужног Пацифика, то је прекоморска заједница која зависи од Француске, а има око 274.000 становника чија је одбрана, логично, одговорност француске војске.

Гренланд

Гигантско острво површине више од 2 милиона квадратних километара и са скоро 60.000 становника, јесте, као и Фарска острва, још једна конститутивна нација Краљевине Данске. Његова одбрана, као и спољна политика, одговорност је Данаца, али је од јуна 2009. Обалска стража у рукама гренландске владе.

Монсерат

Карипско острво је прекоморска територија Уједињеног Краљевства, са територијом од око 102 квадратна километра и скоро 6.000 становника. Нема војску и безбедност земље зависи од Британаца, заједно са њиховим полицијским снагама.

Ниуе

Ова самостална територија је повезана са Новим Зеландом, па њена одбрана зависи од новозеландске војске, иако има своју полицију. Познато као 'Стена Полинезије', налази се у јужном Пацифику и има само око 1.700 становника.

Свети Мартин

Острво Свети Мартин, које се налази на Карибима и има нешто више од 72.000 становника, политички је подељено између Француске и Холандије. Део је холандског краљевства, али његов северни део је француска прекоморска енклава. За одбрану је задужена војска Холандије.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: