Крштење у Православној цркви је за сваког посебан и несвакидашњи догађај. То је улазак, учлањење у Цркву, заправо је то излазак из оквира времена и простора, рекли би познаваоци. Неки се крсте да би могли да буду другима кумови, да би се венчали у цркви или зато што су родитељи тако одлучили. Неки се крсте онда када поверују у Бога, када реше да живе по Божијим заповестима.

Сасвим свеједно зашто је ко решио да се крсти, вероватно већина размишља шта треба обући у овој јединственој прилици, јер се човек крсти само једном у животу. Не би требало да се претерује ни у дотеривању, кинђурењу, показивању статуса и богатства; нити пак у претерано опуштеном, дроњавом, “баш ме брига” стилу. Средина је увек мера праве вредности и доброг укуса. А шта то значи за оне који иду на крштење?

Шта обући за крштење – Жене

Жене не би требало да носе претерано кратке сукње, да имају гола рамена, стомак. Панталоне су се избориле за своје достојно место у цркви чак и код жена, али шорцеви ипак нису пожељни ни по топлом времену. Мараме су већ ствар прошлости мада их неке жене носе у цркви. То је питање личног избора. У Грчкој ретко која жена носи у цркви мараму на глави, а у Русији је то напросто правило. Избегавајте ружеве за усне или ако их користите немојте љубити иконе јер ће ружеви остати на стаклу, што никако није ни лепо, ни културно. Преуске хаљине, сукње, панталоне нису ствар доброг укуса. Тренерке треба оставити за спортске дворане, терене и излете. Одмерена, елегантна одећа у којој се добро осећате учиниће крштење свечаним чином који се памти.

Шта обући за крштење – Мушкарци

Мушкарци могу да буду заиста елегантни и достојанствени, па је пожељно обући фармерке и сако што је права мера између формалног и опуштеног. Бермуде су неозбиљне, као и тренерке. Кошуље, џемпери, мајице се одлично уклапају са фармеркама или панталонама, зависи од укуса. Папуче и сандале делују неозбиљно али су зато патике постале уобичајене свуда па и током крштења у цкрви.

Шта обући за крштење – Деца

Људи са посебном пажњом облаче децу када их доводе на крштење у цркву. Ако су деца већа било би добро да их родитељи одведу неколико пута пре крштења у цркву како би се навикла на атмосферу и да на самом крштењу не би плакала. Ни код деце не треба претеривати у скупоцоном облачењу или се излагати трошку и куповати нову одећу. Лепо је видети дотерано, чисто, васпитано дете. Скупа одећа није гаранција свега тога. Такође, сасвим опуштена варијанта, дроњаве тренерке, прљаве мајице, блатњаве патике нису ствар стила већ непоштовања домаћина па и цркве.

Веома је важно да се поштује поредак цркве, да се не виче, да се деца не грде а родитељи не свађају.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Домино)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".