Зими се Црвени трг у центру Москве претвара у прави зимски сајам, а могу се купити украси, капе, чизме и разне ствари које нас подсећају на зиму. Недалеко од ове пијаце се налази маузелој у коме су мошти Стаљиновог претходника, Владимира Лењина.

Прослава овог празника више никада није била иста после одлуке диктатора Совјетског Савеза. Руси од тада не повезују атмосферу са Божићем, већ се то назива Новогодишњи фестивал. Украси су новогодишњи, а јелка је такође новогодишња јелка. Чак се и поклони, као код нас, дарују у ноћи 31. децембра.

Забрана јелке

 

 

У совјетској идеологији није било места за религију коју је Карл Маркс називао опијумом за народ. Није се овај период године повезивао са рођењем Исуса Христа. Године 1929. Стаљин доноси указ којим забрањује Јелке, а Божић и Нова година више нису били нерадни дани. Обилазили су се станови како би се утврдило да ли породице ипак у тајности ките своје јелке.

То није био лак задатак, дубоко укорењена религија код Руса се испречила. Није било лако угасити хришћански жар међу народом. Руска православна црква и даље је прослављала Божић, а уследила су хапшења - десетине свештеника је било затворено због божићног богослужења.

У тајности су религиозни Руси секли јелке у шумама и украшавали их са стварима које су могли да нађу. Тако су се на јелкама налазиле фарбане љуске јаја, омоти од слаткиша и кутије шибица.

 

 

Нова година

Званичник који је покушао да промени Стаљиново мишљење је био Павел Постишев. Године 1935. је у Правди, совјетским новинама, објавио чаланак у ком је писало:

- У доба пре Велике револуције, буржоазија и капиталисти су увек подизали јелку својој деци у новогодишњој ноц́и. Деца радничке класе би љубоморно гледала кроз прозоре на сјајно дрво, украшено лампицама, док су се богаташи испод њега играли новим играчкама које су добили - тада је Постишев писао.

 

 

Према њему је било време да се деци и радном народу Совјетског Савеза врати новогодишња јелка и прослава, а Стаљин се сложио. Вратио је атмосферу, али без Христа. Од 1935. године су Руси подизали дрвеће за прославу Нове године, а на врх јелке се налазила црвена совјетска звезда. Стари начин прославе Божића је био потпуно заборављен, све до перестројке и реформе Горбачова.

Божић

Совјетска нога више није у Кремљу, а капитализам се на велика врата вратио у Русију. Амерички утицај је донео "црни петак" и зимске фестивале на простор старог Совјетског Савеза. Религија се вратила такође, јача него икада, а 7. јануара су цркве широм Русије пуне.

Фото: Танјуг/АП

 

Једна ствар је ипак остала иста, поклони су резервисани за новогодишњу ноћ, јелка је и даље новогодишња, а западњачка прослава Божића је померена за 31. децембар.

Црква се свим снагама бори да узврати, подижу јелке и украшавају их анђелима, трубама и хришћанским мотивима. Велике цркве преносе своје службе, а познате личности присуствују прослави.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".