Predvođeni Augustom von Makenzenom, vojni otpor srpske vojske je slomljen, ali srpska vojska nije uništena. Povlačila se preko Albanija da bi doživela novi dan za borbu.

August von Makenzen je svojim vojnicima održao govor pre stupanja u borbu:

- Vi ne polazite ni na italijanski, ni na ruski, ni na francuski front. Vi polazite u borbu protiv novog neprijatelja, opasnog, žilavog, hrabrog i oštrog. Vi polazite na srpski front i Srbiju, a Srbi su narod koji voli slobodu i koji se bori i žrtvuje do posljednjeg. Pazite da vam ovaj mali neprijatelj ne pomrači slavu i ne kompromituje dosadašnje uspehe - rekao je on pred silovit napad Nemaca.

Foto: Vikipedija

 

Nakon osvajanja srpskih teritorija, na Košutnjaku je podigao spomenik poginulim srpskim vojnicima na kom piše: "Ovde počivaju srpski junaci". 

Rođen u Pruskoj, "Poslednji Husar", kako su ga zvali, je bio feldmaršal carske Nemačke. On je izuzetno poštovao srpskog vojnika i srpsku vojsku i sa divljenjem je gledao na Srbiju koja se oduprela naletima značajno jače austrougarske vojske.

Mir u Bukureštu je dočekao sa još 200 hiljada vojnika u Rumuniji. Pokrenuo je vojsku ka Nemačkoj, ali je vojska Luja Franša d'Eperea sačinjena od srpskih jedinica. Zarobljen je i držan do novembra 1919. godine u Futogu.

Foto: Vikipedija

 

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".