Како пише Би-Би-Си, а преноси Национална Географија, Коте већ годинама анализира чувени портрет који је насликао Леонардо да Винчи, а испод слоја уљане боје успео је да пронађе још један портрет и једну скицу.

Фото: Танјуг/АП

 

- Сада можемо да реконструишемо хронологију настанка слике - објашњава Коте, коме је музеј Лувр још 2004. године омогућио да истражује тајне ове слике. Он је, иначе, пионир у употреби технике под називом метод амплификације слојева (техника ЛАМ), која подразумева пројекцију јаког светла ка слици и мерење рефлексије светлости.

Није иста жена

Дуго се већ расправља о могућем идентитету жене која је Леонарду позирала за ову слику, а најзаступљеније је мишљење да је реч о Лизи Ђерардини. Паскал Коте тврди да његово откриће не подржава ову теорију и да се испод површине данашње слике налази портрет Да Винчијеве Лиз, а да портрет назван "Мона Лиза" приказује сасвим другу жену.

- Када сам завршио реконстукцију Лизе Ђерардини, нашао сам се испред портрета који је потпуно другачији од данашње "Мона Лизе". То није иста жена - објашњава Коте, који додаје да једна од слика испод "Мона Лизе" има већу главу и нос, веће руке и тање усне.

Ипак, Мартин Кемп, оксфордски историчар уметности, није убеђен да је ово истина.

- Котеове слике су добре у показивању о чему је Леонардо можда размишљао. Али идеја да се испод површине крије нека друга слика је неодржива.

- Видим то као, мање-више, процес еволуције слике. Потпуно сам уверен да је Мона Лиза - Лиза - тврди Паскал Коте.

(24седам)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".