Но, када поменемо доживотног председника СФРЈ, у мислима обично имамо слику из старијих дана, или из времена Другог светског рата, док је био предводник југословенских партизана.

На следећој фотографији можете видети како је Броз изгледао као политички заробљеник на полицијском снимку из 1928. године.

Фото: Википедија

 

У периоду пре рата, Броз се борио за права радника, учествовао у организацији штрајкова и постао члан КПЈ, због чега је имао проблема са властима.

У фебруару 1928, Броз је био један од 32 делегата хрватског огранка КПЈ на главној конференцији КПЈ. Током конференције, Броз је осудио фракције унутар странке. Међу њима и оне који су се залагали за Велику Србију унутар Југославији, као што је био дугорочни лидер КПЈ, Србин Сима Марковић. Броз је предложио и да извршни одбор Комунистичке интернационале очисти огранак фракционаштва, а имао је подршку и делегата из Москве. Након што је предложено да цео Централни комитет хрватског огранка буде отпуштен, нови ЦК је изабран са Брозом као новим генералним секретаром. Броз је успео да организује нереде на конференцији Социјалдемократске партије и на многим другим местима 1. маја те године, након чега је био ухапшен. Након хапшења, био је затворен 14 дана, а потом пуштен, након чега се вратио претходним активностима. Крајем јуна 1928. водио је противрежимске демонстрације поводом убиства вођа ХСС-а у Народној скупштини Краљевине СХС. Ухапшен је поново у августу те године, као потенцијални комунистички терориста, након претреса стана у коме су пронађени пиштољи без дозволе, ручне бомбе и муниција. Након овог хапшења био малтретиран и држан три месеца у притвору пре него што му се судило у новембру 1928. године за илегалне комунистичке активности када је од Суда за заштиту државе осуђен на 5 година робије, коју је издржавао у Лепоглави и Марибору. Ово суђење је остало познато под називом Бомбашки процес.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".