Људи имају око 20.000 гена - од боје очију до интелигенције и понашања - у скоро свакој ћелији у свом телу. Они су 99,9 одсто идентични у свом генетском саставу, деле већину истих гена, али имају варијације у неким од њих које се могу повезати са животним стилом.

Истраживачи су успели да идентификују хиљаде генетских варијација које се чешће примећују код људи који су пили више алкохола у просеку недељу дана.

Утврђено је да 10 одсто белаца европског порекла са највишим резултатом за ове генетске варијације конзумира више од седам стандардних пића недељно у просеку.

Фото: Профимедиа

 

Десет одсто људи са најнижим генетским резултатом пило је у просеку мање од четири пића недељно.

- Колико пијете можда није у потпуности зависило од тога да ли сте имали стресан дан или колико је укусна боца вина у фрижидеру, гени играју важну улогу - рекао је професор Деђанг Ли.

- Ови налази би такође могли да помогну да се објасни зашто постоје људи који су увек на располагању да оду у бар на пиће или су спремни да отворе флашу вина. Међутим, не можемо у потпуности да кривимо наше гене, јер је понашање веома важно у понашању у вези са пићем, и увек је могуће да људи одлуче да смање алкохол и воде здравији живот - закључио је.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".