- Нико са сигурношћу не зна како су црвена и зелена постале култне боје Божића - каже за  TODAY Лори, стручњакиња за колориметрију, уметност и знаност о бојама.

- Теорија има на претек - објашњава Лори, те истиче да већина хршћана верује да црвена боја симболизује крв Христовог распећа, док зелена представља обнову и вечни живот по Исусу.

- Из перспективе психологије боја, црвена захтева визуелну обазривост и преноси динамичне, снажне и самоуверене осећаје - додаје Лори.

Фото: Профимедиа

 

Стручњак за винтиџ стил живота, Боб Ричер каже да је тешко раздвојити црвену и зелену јер су оне "суштинска комбинација божићних боја".

- Најбољи пример за то су божиковина и бршљан који остају сјајни и обилни током зиме, када други грмови и дрвеће одбацују лишће - каже он.

Корени уношења божиковине и бршљана у божићне обичаје сежу до Келта, за које Ричер каже да су их користили за терање злих духова.

Хршћани су временом усвојили ту традицију, приказујући зелену боју кроз венце и зимзелено дрвеће. 

Златна се повезује са Божићем јер су, како прича каже, три мудраца Исусу дониела злато, тамјан и смирну.

- Због повезаности са великом финансијском вредношћу, златна је боја просперитета и обиља - каже Ричер.

Фото: Профимедиа

 

- Додавање златне у ваш дом за празнике је начин да прославите те дарове и призовете их још више  - додаје Ричер.

Златна је можда најраскошнија празнична боја и често се појављује на машнама, украсима, свећњацима и другом светлуцавом декору.

- Злато такође може бити метафора за Божићну  или Бетлехемску звезду - додаје Ричер.

 -Због златне свако празнично окупљање одмах изгледа свечаније - истиче Лори јер појачава осећаје славља и екстраваганције које многи осећају током празника.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".