Градски секретаријат за културу није имао пријава за најновији вандализам, али су нам рекли да ће у наредном периоду покушати да нађу дуготрајно решење како би зауставили скидање слова са чесме.

Суграђани који живе у самом срцу града кажу да нису приметили ништа необично, али увече око чесме често виђају групице младих мада верују да је овај "посао" није урадио неко "нестручан".

- Није баш тако лако одвојити толико слова од постоља, а да немате никакав алат или да вас нико не примети. То раде исти они који скрнаве и друге споменике по граду, како би продали ситне делове у секундарне сировине - причају нам Дорћолци.

Фото: Приватна архива

 

Из надлежног секретаријата кажу да закон предвиђа прекршајне, чак и затворске казне за уништавање или оштећење културног добра или добра под претходном заштитом. Али, у пракси је другачије. Није забележено да је ико икада осуђен због скрнављења споменика, а камоли служио казну.

- У реалности се то не спроводи јер су кривци углавном препродавци секундарних сировина - објашњавају у Градској управи.

- Претходних година, у више наврата, Завод за заштиту споменика културе града Београда обнављао је овај споменик, почев од 2010. године када је скинута и украдена скулптура дечака и изломљена на 22 дела, па захваљујући 3Д моделу после рестаурације и реконструкције враћена, до повратка украдених слова пре две године у склопу хитних интервенција.

Вандали и раније уништавали

Вандали су маја 2010. украли скулптуру дечака. Излупали су је чекићем и продали власнику дивљег отпада у Крњачи за 20 хиљада динара. Скулптура је била девастирана и изломљена на 22 дела, али је захваљујући 3Д снимку овог споменика извршена рестаурација. Реконструкција је трајала три месеца и извршена је на основу тродимензионалног скенирања

Сећање на жртве

Чукур-чесма, споменик у облику лежеће фигуре дечака са разбијеним крчагом, подигнут је 1931, у знак сећања на жртве пале за коначно ослобођење Србије од Турака. Споменик је саграђен у спомен на инцидент из 1862. године, када је један турски војник убио шегрта Саву Петровића.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".