Следеће седмице и више него топло за децембар, температуре преко 10°Ц, у другој половини следеће седмице и до 17°Ц. Кошава ће дувати и наредних седам дана. Захлађење након 11-12. децембра, уз повратак температура на просечне вредности, стоји у најновијој прогнози времена Ђорђа Ђурића за Србију.

- Остатак суботе протећи ће у знаку сувог и сунчанијег времена. Југоисточни ветар биће у појачању и у кошавском подручју према крају дана и вечери биће веома јак. Максимална температура биће од 5 до 10°Ц, у Београду до 8°Ц, каже метеоролог.

У Србији се у недељу под утицајем нижег ваздушног притиска са запада Медитерана и веома високог са истока Европе и Русије очекује веома ветровито време. Биће веома изражен градијент ваздушног притиска и дуваће умерен до јак југоисточни ветар, у Поморављу, Подунављу, у Београду и у Браничевском округу са олујним ударима преко 70 км/х, а на југу Баната са ударима и од 100 км/х, прогнозира Ђурић.

- Биће облачно и у већем делу Србије суво, а киша се очекује на југозападу. Јутрања темперарзра биће од 2 до 8°Ц, у Београду до 4°Ц, а максимална дневна од 7 до 13°Ц, у Београду до 8°Ц.

Јаки и олујни удари кошаве условљаваће да ће субјективни осећај у тим пределима бити да је много хладније - наводи се у прогнози.

Према речима Ђурића, у понедељак у већем делу Србије суво са сунчаним интервалима, а кошава ће ослабти. Максимална темпетратура од 10 до 14°Ц, у Београду до 12°Ц. У Неготинској Крајини биће тмурно и хладније, температура ће бити до 7°Ц.

 

 

- У уторак се са северозапада очекује пролазно наоблачење са кишом. У среду ће бити углавном суво, тек понегде са слабом кишом. Температура без битније промене. У четвртак ће се над југозападном Европом формирати снажан циклон и он ће се током петка и суботе премештати преко западног Медитерана, области Алпа и централне Европе ка истоку.
Овај циклон ће над Србијом условљавати прилив влажне, али и веома топле ваздушне масе са југозапада и са Медитерана. Дакле, Србија ће налазити у предњем делу циклона и над нашим подручјем преовладаваће снажно југозападно висинско струјање. Ово струјање доносиће до Србије и честице пустињског песка из Сахаре - прецизира Ђурић. 

Од четвртка до суботе биће умерено до презтежно облачно и веома топло за ово доба године. У четвртак се киша очекује на северу, западу и југозападу Србије, а у петак и у суботу понегде. У петак и у суботу дуваће веома јак јужни и југозападни ветар, док ће у кошавском подручју југоисточни ветар имати олујне ударе, на југу Баната орканске ударе од преко 120 км/х, стоји у прогнози. 

- Максимална температура биће од 11 до 17°Ц, само у Неготинској Крајини биће хладније, уз тмурно време. Иначе, у наредном периоду иако хладна, јутра ће бити топла за ово доба године и без мразева, а у периооду од четтвртка до суботе услед фенског ефектра кошаве и јужног ветра, минималне јутарње температуре биће понегде и изнад 10°Ц - наводи метеоролог.

Према тренутним прогнозама, на самом крају следећег седмице, тј. око 11-12. децембра центар циклона из централне изместио би се изнад источне Европе, па би се променила и синоптичка ситуација и југоисточни ветар окренуо би на северне, уз продор осетно хладније ваздушне масе. Према тренутним прорачунима овоб захлађење уз хладни фронт донело би пад температуре за 10 степени и оне би пале на вредности око 5°Ц, што су просечне вредности за средину децембра. У нижим пределима очекује се киша, на планинама снег. Да ли ће захлађење бити у таквом облику да се након 12. децембра очекује снег и у нижим пределима, још увек је рано прецизирати, сматра Ђурић.

- У претходном периоду снег је падао у брдско-планинским пределима Србије и тренутно га има углавном изнад 1.000 метара надморске висине и то од 10 до 20 цм. У наредном периоду температуре и на планинама биће више, уз чешћу кишу, а захлађење са снегом очекује се након 11-12. децембра и од тада би снега на планинама било и више него довољно за скијање - каже метеоролог.

Према његовим речима, око 11-12. децембра очекује се захлађење, уз пад температура на просечне вредности.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".