Лука Бојовић (49) се после 10 година робијања у Шпанији вечерас вратио у Србију. Он се сматра наследником "земунског клана" и једним од најважнијих људи српског подземлја, а за време његовог боравка у затвору у Шпанији, убијени су готово сви његови сарадници и најближи приљатељи, па чак и чланови породице. Мета његових непријатеља је био и последњи човек који је преживео ове ратове, Вељко Бановић Вотка.

Име Вељка Бановића први пут се појављује у јавности 2007. године када је, заједно са Бојовићем, ухапшен због сумње да је сакривао вође "земунског клана", Милета Луковића Кума и Душана Спасојевића Дућу, и помагао им непосредно пре него што су ликвидирани у кући у Мељаку. Бојовић и Бановић су ослобођени ових оптужби због недостатка доказа, а након тога је уследило суђење за нелегално ношење оружја, поседовање дроге и фалсификовање докумената, након ког је Вотка неправоснажно осуђен на 18 месеци затвора. Само месец дана после овог суђења, он је оптужен и за шверц кокаина и хероина, због чега је 2010. године осуђен на шест и по година робије.

Ипак, хапшење Бановића које је уздрмало подземлје одиграло се у Белгији. Он је ухапшен 2018. године у акцији српске и холандске полиције у белгијском Антверпену, а у становима и аутомобилу је пронађено четири килограма кокаина и 1,7 милиона евра у кешу. Са Бановићем је тада, као члан организоване криминалне групе, чији је вођа Лука Бојовић, ухапшен и Марко Пушкић, некадашњи припадник групе Сувада Мусића Батка из Рожаја.

Холандска полиција тада је истаживала и повезаност Вељка Бановића са смрћу Горана Тасића Гокчета, криминалца из Врања, који је ликвидиран у марту 2018. године у Амстердаму. У истрази убиства Горана Тасића, што су холандски медији означили као обрачун нарко-кланова, хапшење Бановића је био први већи помак.

Тамошња полиција је те године нудила 20.000 евра за корисне информације, јер није било довољно доказа да се Бановић оптужи за ово дело. Полиција је веровала да је Тасић био умешан у трговину наркотицима између Холандије и Скандинавије, а да је вечери као да убијен упао у “замку” и намамљен је у улицу где су га убице чекале, али и да је упутства издавао Бановић.

Вељко Бановић Вотка последњи пут је у јавности виђен на сахрани кума и најбољег пријатеља Луке Бојовића, Драгослава Милорадовића Галета и то непосредно пре поменутог хапшења у Белгији. Он се тада појавио са неколико телохранитеља који су га и кишобранима штитили од погледа, а док се поздрављао са свима могло се видети колико је важна његова улога била и колико је био близак са Бојовићем и Милорадовићем. Гале је убијен у београдском насељу Карабурма када је на њега пуцано са мотоцикла у покрету.

(24седам)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".