Код спомен-костурнице херојима Кадињаче венце су положили и одали почаст министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић у име Владе Републике Србије, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић који је предводио делегацију Министарства одбране и Војске Србије, представници локалне самоуправе, СУБНОР-а и удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Биће још патње, ал' све ће проћи - и бићеш румен од слободе

Меморијални комплекс на Кадињачи сведочи о херојским новембарским данима 1941. године када су припадници Радничког батаљона, као и борци 1. батаљона Посавског одреда и Орашке чете 2. Шумадијског одреда пружили жесток отпор далеко надмоћнијем непријатељу који је у том периоду спроводио офанзиву на ослобођену територију у историји познату као Ужичка Република.

Дана 29. новембра око 8 часова кренуле су немачке јединице из Заглавка извиђачким снагама напред прочешљавајући терен да би откриле положај Радничког батаљона и уочиле главне отпорне тачке.

Фото: Војска Србије

 

Када су се ове снаге завукле доста дубоко између прве и друге кривине пута, са Кадињаче је одјекнуо пуцањ партизанског топа и готово истог трена сручила се на немачке војнике ватра бораца Пекарске и Кројачко-обућарске чете.

Да би што брже сломили отпор бранилаца на Кадињачи, Немци су упутили обухватне колоне јачине два батаљона.

После једночасовне снажне артиљеријске припреме у таласима су нападали положаје бранилаца Кадињаче. Одбијено је више њихових јуриша и догодила се борба прса у прса.

У борби вођеној до поподнева браниоци Кадињаче нису дозволили непријатељу да продре у Ужице. Уз пут су немачки војници хватали сељаке и гонили их да носе муницију, а онда их убијали. Када су са обе колоне избили на превој Кадињаче, почели су са бокова вршити притисак на борце Посавског одреда, Орашке чете 2. шумадијског одреда и 2. златиборске чете Ужичког одреда.

Око 14 часова борба на Кадињачи почела је да јењава, а око 14,30 часова сасвим је престала.

Тек када је изгинуо скоро читав раднички батаљон са командантом Андријом Ђуровићем, командантом Ужичког НОПО-а Душаном Јерковићем и политичким комесаром Посавског НОПО-а Бором Марковићем, немачке јединице су успеле да пређу преко Кадињаче и истог дана увече да уђу у Ужице.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".