Kod spomen-kosturnice herojima Kadinjače vence su položili i odali počast ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković u ime Vlade Republike Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović koji je predvodio delegaciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici lokalne samouprave, SUBNOR-a i udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Biće još patnje, al' sve će proći - i bićeš rumen od slobode

Memorijalni kompleks na Kadinjači svedoči o herojskim novembarskim danima 1941. godine kada su pripadnici Radničkog bataljona, kao i borci 1. bataljona Posavskog odreda i Oraške čete 2. Šumadijskog odreda pružili žestok otpor daleko nadmoćnijem neprijatelju koji je u tom periodu sprovodio ofanzivu na oslobođenu teritoriju u istoriji poznatu kao Užička Republika.

Dana 29. novembra oko 8 časova krenule su nemačke jedinice iz Zaglavka izviđačkim snagama napred pročešljavajući teren da bi otkrile položaj Radničkog bataljona i uočile glavne otporne tačke.

Foto: Vojska Srbije

 

Kada su se ove snage zavukle dosta duboko između prve i druge krivine puta, sa Kadinjače je odjeknuo pucanj partizanskog topa i gotovo istog trena sručila se na nemačke vojnike vatra boraca Pekarske i Krojačko-obućarske čete.

Da bi što brže slomili otpor branilaca na Kadinjači, Nemci su uputili obuhvatne kolone jačine dva bataljona.

Posle jednočasovne snažne artiljerijske pripreme u talasima su napadali položaje branilaca Kadinjače. Odbijeno je više njihovih juriša i dogodila se borba prsa u prsa.

U borbi vođenoj do popodneva branioci Kadinjače nisu dozvolili neprijatelju da prodre u Užice. Uz put su nemački vojnici hvatali seljake i gonili ih da nose municiju, a onda ih ubijali. Kada su sa obe kolone izbili na prevoj Kadinjače, počeli su sa bokova vršiti pritisak na borce Posavskog odreda, Oraške čete 2. šumadijskog odreda i 2. zlatiborske čete Užičkog odreda.

Oko 14 časova borba na Kadinjači počela je da jenjava, a oko 14,30 časova sasvim je prestala.

Tek kada je izginuo skoro čitav radnički bataljon sa komandantom Andrijom Đurovićem, komandantom Užičkog NOPO-a Dušanom Jerkovićem i političkim komesarom Posavskog NOPO-a Borom Markovićem, nemačke jedinice su uspele da pređu preko Kadinjače i istog dana uveče da uđu u Užice.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".