С-125 Нева ракетни систем земља-ваздух (енгл. сурфаце-то-аир миссиле сyстем) је произведен у Совјетском Савезу 60-их година 20. века. И даље је у употреби у многим земљама, укључујући и Србију.

Последњих година извршена је модернизација система, која му омогућује употребу и у данашњим условима. НАТО назив за систем је СА-3 Гоа.Нева има мањи вертикални и хоризонтални домет од претходника,као и брзину ракете,али због технологије израде, отпорнија је на радио-електронско ометање.

Фото: Војска Србије

 

КАРАКТЕРИСТИКЕ С-125 НЕВА:

Намена:

  • Уништавање циљева у ваздушном простору који лете на врло малим, малим и средњим висинама и уништавање циљева на земљи и у води који се могу радарски осматрати.

Систем вођења:

  • Радио-командно вођење

Зона уништења циља:

  • по даљини – од 2.4 до 25 км (у доласку), 17 км (у одласку)
  • по висини – од 20 м до 18 км
  • зона уништења циљева на земљи: - од 3.5 до 17 км

Противавионске ракете 5Б27У/Д:

  • дужина: 5948 мм
  • стартна маса: 952.7 кг
  • маса бојне главе: 72 кг
  • маса експлозивног пуњења: 42 кг
  • брзина лета ракете на крају активног дела путање : око 700 м/с
  • број гелера : 4500

Два ракетна дивизиона наоружана системом С-125М Нева-М налазе се у саставу 250. ракетне бригаде ПВО.

Први Ракетни дивизион :

  • Зуце - 1 ракетна батерија
  • Панчево - 2 ракетне батерије

Трећи Ракетни дивизион :

  • Јаково - 1 ракетна батерија (уместо друге је Панцир-С1)
  • Батајница - 1 ракетна батерија.

Фото: Војска Србије

 

Дивизиони Нева-М су од 1982. до реорганизације спроведене 2007. године били размештени у прстен око Београда, са задатком одбране ширег рејона главног града. Током одбрамбене операције 1999. године припадници 3. Ракетног дивизиона 250. Ракетне бригаде ПВО оборили су по један авион Ф-117А и Ф-16Ц из састава РВ САД.

Основна тактичка јединица система С-125М јесте дивизион са четири лансирне рампе 5П73 са по четири ракете и батерија за вођење ракета и кабином УНК (полуприколица са системима за управљање, селекцију покретних циљева, за стварање сигнала вођења, телевизијским и термовизијским вођењем) и постољем УНВ са радаром СНР-125-М (платформа ПОСт) домета од 40 до 80 километара.

Ракете су двостепене. Мотор првог степена за време од 2.6 до 4.1 секунде обезбеђује лансирање ракете и постизање надзвучне брзине лета на почетном невођеном делу путање. Мотор другог маршевског степена ради од 17 до 22 секунде. Оба ракетна мотора су са чврстом погонском материјом. Новина у односу на систем ПВО С-75 Двина је чврсто ракетно гориво и у стартном и у маршевском мотору. Дивизион може у једном гађању да обезбеди лансирање и вођење две ракете на један циљ. За откривање циљева користи се осматрачки и осматрачко-аквизицијски радар П-12,П-18 или П-15 (на малим висинама).

МОДЕРНИЗАЦИЈА С-125 НЕВА

За модернизацију радара у Србији развијен је дигитални пријемник радара ДП/П-12, који омогућава рад са издвојеног места, удаљеног до 500 метара од кабине радара.

У плану је модернизација РС ПВО Нева-М на стандард са ознаком Нева-М1Т, прилагођен за преживљавање и дејства у условима снажног електронског ометања и превласти противника у ваздушном простору. Пасивно откривање циљева обезбеђује се уградњом оптоелектронског сензора, термовизијске камере и ласерског даљиномера.

Фото: Војска Србије

 

ОПЕРАТИВНА УПОТРЕБА С-125 НЕВА

СОВЈЕТСКИ САВЕЗ:

  • С-125 је први пут постављен око Москве у периоду од 1961. до 1964. (уз постојеће С-25 и С-75) као и у другим деловима СССР-а. 1964. је надограђена верзија С-125М "Нева-М" а касније и С-125М1 "Нева-М1". Америчко Министарство одбране је првобитну верзију означило као СА-3А док су нове Неве-М означене као СА-3Б и СА-Н-1Б (морнарички модели). С-125 се није користио против америчких снага у Вијетнаму будући да се Совјетски Савез бојао да ће Кина преко које је ишла сва совјетска војна помоћ Северном Вијетнаму, покушати копирати совјетски ракетни систем. Разлог томе било је погоршање совјетско-кинеских односа током 1960-их.

АНГОЛА:

  • Националне зрачне снаге Анголе су набавиле значајан број земља-зрак пројектила С-125 те су у јуну 1980. кориштени као противавионско оружје против јужноафричких ловаца Дассаулт Мираге Ф1. Иако су оштећена два зракоплова, анголске снаге сматрају да су оборена четири авиона.
  • Дана 7. јуна 1980. приликом напада на тренинг камп СWАПО у склопу Операције Скепса, са С-125 су погођена два јужноафричка Мираге Ф1 којим су управљали мајор Франс Преториус и капетан ИЦ ду Плессис. Преториусов авион је погођен у резервоар горива па је морао присилно слетети у базу Ондангwа. Авион Ду Плессиса је претрпео већа оштећења па је слетео на писту у Руацани. Оба авиона су поправљена и враћена у службу.

БЛИСКИ ИСТОК:

  • Совјетски Савез је током 1960-их и 1970-их снабдевао неколико арапских земаља са Нева/Печора пројектилима. Најзначајнији су били Египат и Сирија.
  • С-125 је имао велику примену током Рата исцрпљивања и Јомкипурског рата. Током сукоба он је уз С-75 Двину и 2К12 Куб чинио окосницу египатског ПВО система.
  • Сирија је по први пут С-125 Нева користила током Јомкипурског рата 1973. као и током Рата у Либану 1982. У борбама у долини Беqаа, израелске ваздушне снаге су неутрализовале сиријску ПВО претњу па су у једном дану уништиле неколико С-125 батерија као и оне с Двина и Куб ракетним системима.

ИРАК:

  • Током Операције Пустињска олуја 19. јануара 1991. оборен је један УСАФ-ов ловац Ф-16 (серијски број 87-257). Авион је погођен са В-600 ракетом јужно од Багдада. Пилот, мајор Јеффреy Сцотт Тице се сигурно катапултирао. То је био осми борбени губитак те први губитак изнад Багдада.
  • Два дана раније, бомдардер Б-52Г је оштећен захваљујући ракетном систему Печора или Куб.

СР ЈУГОСЛАВИЈА:

  • 250. против-ваздушна ракетна бригада Војске Југославије је опремљена са С-125 нева системима 27. марта 1999. током НАТО-вог бомбардирања СРЈ, оборила амерички стелт бомбардер Ф-117. Исти систем кориштен је и за рушење америчког Ф-16 ловца 2. маја исте године. Његов пилот, поручник Давид Голдфеин, заповедник америчког 555. борбеног ескадрона се сигурно катапултирао па је касније спашен у борбеној мисији потраге и спашавања. Током тог рата, југославенске против-ваздушне снаге су користећи против ваздушне системе обориле неколико беспилотних летелица НАТО-а.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".