Наиме, овај Мундијал је последњи на којем ће играти 32 репрезентације. Већ од оног идућег, које ће се одржати 2026. године, играће чак 48 репрезентација. То ће врло веројатно довести до додатног разводњавања квалитета, а осим броја екипа промениће се још неколико ствари.

Шта се све мења?

Од додатних 16 репрезентација на Светском првенству, три места ће добити азијске репрезентације, четири афричке, два северноамеричке, два јужноамеричке, три европске и једна пацифичка. Последњи учесник добиће се међуконтиненталним разигравањем.

Осим броја екипа, мења се и формат. Осим досадашњег система у којем две од четири репрезентације из сваке од осам група иду у осмину финала, на новом Мундијалу ћемо гледати 16 група са по три екипе.

У нокаут фазу ће ићи поновно две репрезентације, али ће се овог пута одиграти једно додатно коло нокаут-фазе, шеснаестина финала у којем ће остати најбоље 32 репрезентације на турниру. Уместо досадашње 64 утакмице, играће се њих 80.

Први пут ће СП организовати у три државе

Светско првенство 2026. године биће први Мундијал у историји који ће организовати три домаћина - Сједињене Америчке Државе, Мексико и Канада. Подсетимо, досад је једино Светско првенство које није имало једног домаћина било оно 2002. године које се одржало у Јапану и Јужној Кореји.

С обзиром на последњих неколико турнира (попут последњег Евра) видљиво је да би пракса фудбалских кућа могла бити та да све чешће организују турнире на територији већег броја земаља.

Једини самостални кандидат је Мароко. Остали кандидати би заједнички организовали турнир, а то су Португал/Шпанија/Украјина и Парагвај/Уругвај/Чиле/Аргентина. Такође, први пут смо добили и међуконтиненталну номинацију и то између чак три континента. Заједнички су се кандидовали Египат, Грчка и Саудијска Арабија.

 

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".