Деки Станковић, тренутно тренер Сампдорије, тада је био играч Црвене Звезде и најмлађи репрезентативац Југославије. Нема сумње да и Станковић данас, као и сви Срби жељно ишчекује да види шта ће наша репрезентација урадити у Катару, а Нпортал вас подсећа како су Станковићи гледали Светско првенство 1998. у оквиру наше рубрике "Ретро Мундијал".

Шта су Станковићи имали да кажу о свом старијем сину, можете прочитати у тексту који преносимо у целости:

Најмлађи репрезентативац Југославије у фудбалу, 19-годишњи Дејан Станковић је право дете љубави и фудбала. Нису ретки играчи чији је тата пикао лопту, али мало ком је, као Дејану, и мама била фудбалер. Дејанов отац Борислав је играо за ОФК Београд, а мајка Драгица је бранила боје земунске Слоге, па није чудо сто им је син истовремено учио да игра фудбал и да хода.

- Волео је лопту, а ја сам га већ од друге године терао да вежба. Може се рећи да сам га малтретирао - казе 43-годисњи прецизни механицар у НИС Енергогасу, Борислав Станковић.

Фото: репринт ТВ Новости

 

- Признајете да сте малтретирали сина?

- Што да не признам - одговара Борслав - Зар није све па и фудбал, таленат плус рад. Дејан и данас има снажан вољни моменат. Ето, у 19. години игра на Првенству света.

У посту породици Станковиц, у лепо урађен двособан стан у београдској четврти Миријево, стигли смо непун сат пре почетка утакмице Југослава - САД. Према договору, забележили смо причу, а онда гледали ТВ пренос. На окупу су били сви Станковићи, сем Дејана. Отац, мајка и млађи брат Синиша, изузтеак по питању фудбала.

- Не волим фудбал, у ствари спорт ме не интересује - не крије 17-годишњи Синиша, који је управо завршио трећу годину Угоститељске школе. Тренутно је посластичар, али ће се идуће, последње године у школи, преквалификовати за кувара. То му је стара и велика жеља, па нико у кући не сумња да ће је остварити.

- Шта брат фудбалер тражи да му спреми брат посластичар?

- Кох.

- Какав кох?

Фото: репринт ТВ Новости

 

- Хоћете рецепт? - чуди се Синиша.

Новинари су чести гости Станковића, запиткивали су све и свашта и Синишу, али било је очигледно да рецепт за Дејанов кох први пут диктира за читаоце ТВ новости.

- На једно јаје иде 20 грама шећера и 25 грама гриза. Умути се, испече, а онда се, док је вруће, прелије млеком. Ко жели, може да дода ваниле.

Борислав Станковић и Драгица Поповић упознали су се у Земуну, где су становали у истој згради. Забављање је прекинуо Борислављев одлазак у војску. Онда је 17. септембра 1977. Драгица рекла ДА, а 11. септембра идуће године се родио Дејан. Травнати терен у непосредном суседству, између зграда, био је  као створен за тренинг. Званично, Дејан постаје фудбалер-петлић у Телеоптику. Ако нисте знали, петилићи су играчи између 10 и 12 година.

- Већ после прве полусезоне, за Дејану су се заинтересовали Звезда, Партизан и Војводина - каже не без поноса тата Борислав.

Фото: репринт ТВ Новости

 

Звезда тражи, тата не да. Зашто? Прво и прво, у Телеоптику су били фер и прихватили да Дејан игра за пионире, значи, у вишем рангу. Друго, чинило му се да не би било добро да син мења клуб у полусезони.

- Договорио сам се са Звездом да пређе после прве године у Телеоптику. На реч. И дан-данас са Звездом је све на реч - сазнајемо од Борислава у време кад смо (сви) сазнали од рептортера РТС да ће Дејан играти против Американаца од првог минута.

- Аранжман са италијанским Лацијом свакако није на реч?

- Није - смешка се глава породице Станковић, потврђујући информацију да ће Дејан, од идуће сезоне, играти за познати клуб из Рима.

- Шта прича! Није њему повређен лист! - гласно је протествовао наш домаћин кад су ТВ гледаоци обавештени да Дејан има проблема са мишићем на нози. Док се тата свађао са новинарима РТС, од маме смо сазнали следећу анегдоту.

- Мајко, хоћеш ли доћи? - питао би Дејан уочи утакмице. Мама је редовно долазила, а он је редовно питао. Једном је мама узвратила питањем: Због чега му је важно да она гледа утакмицу - Ти кад дођеш, пун је стадион - одговорио је.

Фото: репринт ТВ Новости

 

- Наравно, стадион никад није био пун . Пре би се могло рећи да је празан, јер су долазили само родитељи - сећа се Драгица Станковић, инспектор на војном програму земунске Инсе.

Кад је почела утакмица, атмосфера је, за тили час, личила на ону на стадиону. Дејан је скакао по терену, а тата Борислав по троседу. И мама Драгица се нагла и упиљила у екран.

- Увек је тако - мрмља брат Синиша. - Гледају утакмицу, а после гледају снимак.

После првих 15 минута, Драгослав је признао да му се не свиђа како наши играју. Јесу дали гол, свака част, али много јурцају да дају други. Никако да стану на лопту. Нема ту неке тактике, лепог проигравања и додавања.

Чекамо да Дејан прими лопту. Наши, као за инат, стално играју по левој страни, а млађани Станковић је, зна се, десни везни играч.

- Дај му, додај! - довикује Драгослав Пиксију и Југовићу, а они, упорно, форсирају леву страну.

Фото: репринт ТВ Новости

 

Кад смо, у паузи, питали да ли Дејан има девојку, Драгослав се љутнуо и на нас. Било је јасно да смо, по његовом мишљењу, недопустиво необавештени. Па, цео свет зна да је верен са Аном Аћимовић, сестром Звездиног фудбалера Милета Аћимовића Словенца. Зашто Словенац? Зато што је дошао из Словеније.

- Чини нам се се је, ипак, онај гол против Немаца био Дејанов - кажемо да поправимо грешку.

- Није - категорично одговара домаћин. - Гледао сам неколико пута. Дејан није додирнуо лопту. Ипак, може се рећи да је то Мијатовићев и његов гол. Дејан је много тога урадио. Навукао је на себе голмана и два играча.

Станковићу су, иначе, љубазни и срдачни људи. Чак и према новинарима, иако су више него чести гости, а питају увек исто. Целу породицу не интересује политика, тачније, интересује је искључиво фудбал. Што се тиче Синише, има свој ТВ пријемник, па нек гледа шта хоће.

Дејан, ипак, није могао да игра до краја меча. Изгледа су новинари били у праву, повредио је лист. Станковићи нису били одушевљени, али ни потиштени. Тако је то у професионалном, врхунском фудбалу, а њихов син је млад, на Првенству има само деветорица млађих играча, па ће се нагледати утакмица и утакмица са Дејаном међу првим и најбољима. Биће још много прилика кад ће тата Борислав повикати:

- Сине, дај гол!

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".