Апетити овдашње фудбалске публике неретко знају да буду велики - и то неретко без великог основа. Међутим, 1998. на Мундијалу у Француској, моћан састав Југославије је подгревао ионако узавреле емоције наших навијача.

Пикси, Дејо, Пеђа, Југа, Миха, Саво... Довољна су само та имена да би се схватило о потенцијалу који је у ногама бројних асова имала "плава чета".

Колико су југословенски репрезентативци били на цени, сведоче и прогнозе пред Мундијал за титулу најбољег играча турнира. На високом, шестом месту, близу асова попут Роналда (који је на крају и проглашен најбољим) и Батистуте, кладионице су уврстиле тадашњег нападача великог Реал Мадрида, човека који је нешто раније решио финале Лиге шампиона против Јувентуса - Предрага Пеђу Мијатовића.

Фото: Н. Параушић

 

 

Њега је и колега из напада репрезентације Југославије, Саво Милошевић, такође стављао у сам врх фаворита за најбољег играча СП, а његов интервју за "Спорт" 2. јуна 1998, као и писање истог листа о прогнозама букмејкера, преносимо у целости у оквиру наше рубрике "Ретро Мундијал":

ПЕЂА УЗ РОНАЛДА

НЕИЗБЕЖНО питање за Милошевића везано је за прогнозу уочи Мундијала. Коме ударна игла ''плаве'' селекције даје највеће шансе  да се 12. јуна окити ''Златном богињом''.

- То су три или четири тима, која већ по ''навици'' претендују на трон. То су Бразил, Француска, Шпанија, Италија. Највеће шансе да се на крају радују по мени имају Бразилци.

У том случају, ко би био најбољи фудбалер шампионата у Француској?

Фото: репринт Новости

 

 

- Сви у први план стављају Роналда, мада по мени, у селекцији ''кариока'' има још неколико фудбалера који би могли да направе бум у Француској. Сигурно да нећу бити објективан ако у првим план ставим Предрага Мијатовића, али уз добре игре наше селекције. Мислим да би и Пеђа могао да се приближи врху - оптимиста је Милошевић.

Фото: Игор Маринковић

 

 

Осам дана после интервјуа са Савом Милошевићем, исти лист је писао и о прогнозама светских кладионица за најбољег фудбалера на Мундијалу '98.

Фото: репринт Новости

 

ЛОНДОН, 8. јуна. - На најјачој кладиони Енглеске, код букмејкера Вилијама Хила, Роналдно је са односом 4:1 највећи фаворит за титулу најбољег играча Светског купа 98.

На другом месту је Габријел Батистута са 7:1, а следе двојица са 11:1 Оливер Бироф и Алан Ширер, затим Алесандро дел Пјеро са 12:1, наш Предраг Мијатовић са 16:1, па квартет са по 20:1 Едмундо, Овен, Виера, Бергкамп...

* Нпортал.рс због вас даје нови живот текстовима из богате новинске архиве "Борбе", а ови чланци изашли су у "Спорту", 2. и 10. јуна 1998. године. *