Баскија је регион у Шпанији који је погођен посебном врстом национализма који је дуго показивао сепаратистичке тежње. Иако уско везан за ову чињеницу, често је хваљена ова политика клуба јер повећава интересовање локалног становништва.

Почело је другачије, до 1912. године су играли и страни играчи за овај клуб, углавном енглези. Међутим, од те године се мења све. Једино рођени Баскијци или они који су фудбалску каријеру почели у младим категоријама баскијским клубовима су могли да носе црвено-бели дрес.

Систем се назива ''кантера'' - целокупан клуб, укључујући и резервни тим, као и женски клуб. Међутим, ова ситуација се не односи на стручни штаб који је често долазио из различитих држава широм света. Овај систем је уродио плодом - осам пута су постали шампиони Ла Лиге, а куп су освојили чак 23 пута. Осим тога, једини су клуб уз Реал Мадрид и Барселону који никада није испао из првог ранга такмичења.

 

 

Нису, међутим, једини који су ово урадили. Реал Сосиједад из Сан Себастијана који је такође у Баскији је ово правило увео. Међутим, овај клуб је много ближи ''краљевској'' идеологији, што говори њихово име - Краљевско Фудбалско Друштво. Сосиједад је чак дошао до две узастопне титуле за то време. Ова политика клуба је напуштена 1989. године када је Ирац Џон Олдриџ потписао за клуб.

Изузетак или можда не?

Тренутни играч Атлетика и репрезентативац Гане је Инаки Вилијамс, као и његов брат. Он је рођен у Билбау и постао је први тамнопути стрелац овог клуба.

 

 

Мало је познато да Баскија није само шпанска регија, већ се простире и у Француској. Тако је и Лизаразу постао први француски Баскијац који је заиграо за Билбао.

Један од ''изузетака'' је и Ајмерик Лапорт. Први је Француз који је прошао кроз младе категорије Баскијског клуба. Међутим, крвљу је повезан, такорећи, са овим регионом кроз своју бабу и деду. Један од Француза који је потенцијално могао да потпише за Атлетик је Антоан Гризман који се развијао у Реал Сосиједаду.

Наводно напуштање

 

 

Наводно је клуб размишљао озбиљно о довођењу неколико играча који нису имали никакве везе са Баскијом или су имали врло ситне везе. Међу њима су били и Дијего Форлан, Гонзало Игуаин, као и Марко Асенсио. Међутим, до дана данашњег, трансфер политика и даље стоји, те су ови наводи остали у сфери спекулација.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".