Baskija je region u Španiji koji je pogođen posebnom vrstom nacionalizma koji je dugo pokazivao separatističke težnje. Iako usko vezan za ovu činjenicu, često je hvaljena ova politika kluba jer povećava interesovanje lokalnog stanovništva.

Počelo je drugačije, do 1912. godine su igrali i strani igrači za ovaj klub, uglavnom englezi. Međutim, od te godine se menja sve. Jedino rođeni Baskijci ili oni koji su fudbalsku karijeru počeli u mladim kategorijama baskijskim klubovima su mogli da nose crveno-beli dres.

Sistem se naziva ''kantera'' - celokupan klub, uključujući i rezervni tim, kao i ženski klub. Međutim, ova situacija se ne odnosi na stručni štab koji je često dolazio iz različitih država širom sveta. Ovaj sistem je urodio plodom - osam puta su postali šampioni La Lige, a kup su osvojili čak 23 puta. Osim toga, jedini su klub uz Real Madrid i Barselonu koji nikada nije ispao iz prvog ranga takmičenja.

 

 

Nisu, međutim, jedini koji su ovo uradili. Real Sosijedad iz San Sebastijana koji je takođe u Baskiji je ovo pravilo uveo. Međutim, ovaj klub je mnogo bliži ''kraljevskoj'' ideologiji, što govori njihovo ime - Kraljevsko Fudbalsko Društvo. Sosijedad je čak došao do dve uzastopne titule za to vreme. Ova politika kluba je napuštena 1989. godine kada je Irac DŽon Oldridž potpisao za klub.

Izuzetak ili možda ne?

Trenutni igrač Atletika i reprezentativac Gane je Inaki Vilijams, kao i njegov brat. On je rođen u Bilbau i postao je prvi tamnoputi strelac ovog kluba.

 

 

Malo je poznato da Baskija nije samo španska regija, već se prostire i u Francuskoj. Tako je i Lizarazu postao prvi francuski Baskijac koji je zaigrao za Bilbao.

Jedan od ''izuzetaka'' je i Ajmerik Laport. Prvi je Francuz koji je prošao kroz mlade kategorije Baskijskog kluba. Međutim, krvlju je povezan, takoreći, sa ovim regionom kroz svoju babu i dedu. Jedan od Francuza koji je potencijalno mogao da potpiše za Atletik je Antoan Grizman koji se razvijao u Real Sosijedadu.

Navodno napuštanje

 

 

Navodno je klub razmišljao ozbiljno o dovođenju nekoliko igrača koji nisu imali nikakve veze sa Baskijom ili su imali vrlo sitne veze. Među njima su bili i Dijego Forlan, Gonzalo Iguain, kao i Marko Asensio. Međutim, do dana današnjeg, transfer politika i dalje stoji, te su ovi navodi ostali u sferi spekulacija.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".